Lievelingsoefening van Kyra Kyrklund • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lievelingsoefening van Kyra Kyrklund

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Topruiters en -trainers hebben in de loop der jaren een hoop aan ervaring opgedaan met de opleiding van hun paarden. Dat de basis goed voor elkaar moet zijn en dat er vanuit daar verder gewerkt geldt voor iedereen wel, maar meestal hebben zulke ruiters en trainers ook wel een lievelingsoefening. Reiter Revue verzamelde er een aantal en de eerste is van Kyra Kyrklund.

Geen ‘basisrecept’

Om te beginnen is er volgens Kyrklund geen ‘basisrecept’ waarmee iedere ruiter zijn training tot een succes kan maken, omdat nu eenmaal ieder paard anders is. Daarom is het belangrijk dat je als ruiter open staat om iets nieuws te proberen en is elke tip van een goede trainer de moeite van het proberen waard.

Wijken over de diagonaal

Wijken voor het been is een goede gymnastische oefening en kan op meerdere manieren gereden worden. Voor Kyrklund is het wijken over de diagonaal een van de meest favoriete.
Wanneer je linksom op de hoefslag rijdt en je begint bij H met wijken richting de F, zorg dan dat je paard heel minimaal naar rechts gesteld is, terwijl hij in zijn lijf mooi evenwijdig is aan de hoefslag. Gebruik de eerste (paar) keer de hele diagonaal en maak als dat goed lukt de diagonaal steeds een stukje korter, zodat je bijvoorbeeld van de H naar de P rijdt of naar de B. Oefen dit op beide handen.

Voorwaarts-zijwaarts

Let op dat je paard wel voorwaarts blijft gaan voor je been en rijd bij twijfel eerst een paar passen recht naar voren voordat je verder gaat met wijken. Je paard wordt lekker los van deze oefening en heel gehoorzaam aan je been.

Lees hier nog meer berichten over het wijken voor het been

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook