Lichtrijden en wijken • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lichtrijden en wijken

Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Wanneer je in draf wilt wijken voor je been, dan kun je daarbij doorzitten of lichtrijden. Als je lichtrijdt kun je het voor je paard en jezelf soms iets makkelijker maken, omdat je in het lichtrijden jezelf elke keer een moment iets lichter maakt. Dan kan het net iets makkelijker zijn voor je paard om zijn achterbeen er voorwaarts-zijwaarts onder te brengen en door te wisselen van been kun je je paard (en jezelf) soms ook nog een beetje extra helpen.

Het ‘goede’ been

Traditioneel rijd je op de juiste been licht wanneer je opstaat als het binnenachterbeen en het buitenvoorbeen naar voren bewegen en zit je op het moment dat het andere diagonale benenpaar naar voren gezet wordt, maar als je wilt wijken kan het handig zijn om daar in te wisselen.
Het is het makkelijkst om een beenhulp te geven als je zit en je het been wilt beïnvloeden dat de grond gaat verlaten. Daarbij kan het moment van opstaan helpen om het makkelijker te maken voor je paard om zijn been er meer onder te zetten.

Als je paard het in het begin dan bijvoorbeeld wat moeilijker vindt om voor je rechterbeen te wijken, rijd dan licht op de traditionele diagonaal. Je kunt dan net voor het moment van opstaan met je rechterbeen vragen om een meer zijwaartse pas van zijn binnenachterbeen. Heeft je paard juist meer moeite met voorwaarts blijven gaan in het wijken op de rechterhand, rijd dan licht op het ‘verkeerde’ been zodat je juist zijn buitenachterbeen iets extra kunt drijven net voor het moment van opstaan en het voor hem makkelijker maakt om dat achterbeen goed recht naar voren onder zijn lijf te zetten.

Oefening

Wanneer je wilt uitproberen welk effect je lichtrijden heeft op het wijken, probeer dan eens vanaf de middellijn te wijken naar rechts en dan na een paar passen op het andere been licht te gaan rijden. Probeer uit of je voelt dat je paard het makkelijker vindt om zijn binnenachterbeen opzij te zetten als je opstaat en daarna of hij juist makkelijker zijn buitenachterbeen naar voren zet als je van been verandert. Doe vervolgens hetzelfde op de andere hand. Zelfs wanneer je paard eigenlijk op beide handen vrijwel even makkelijk opzij gaat voor je been, kun je vaak merken dat hij nog iets krachtiger gaat bewegen als je een beetje afwisselt met het lichtrijden op het ene en het andere been.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook