Let op de lichaamstaal van je paard • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de omgang met je paard gebruikt hij vaak lichaamstaal om je iets te vertellen. Waar de boodschap van oren plat naar achteren meestal wel duidelijk is, zijn er ook veel signalen, die wat subtieler zijn. Het loont om deze signalen te leren herkennen, omdat je daarmee de communicatie met je paard nog verder kunt verbeteren.

Verveeld of onoplettend

Horsejunkies sprak met de Amerikaanse Anna Blake, die zelf een trainingsstal runt en het gebruik van lichaamstaal van paarden een belangrijk onderdeel van de communicatie vindt. “Wanneer je naast een paard staat en hij kijkt de andere kant op, denk je dan dat hij afgeleid is of misschien zelfs geen respect voor je heeft? Als hij geeuwt, denk je dan dat hij moe is of verveeld? Als hij traag beweegt, is hij dan lui? Het zijn belangrijke signalen die hij geeft, maar begrijp je ze wel goed?”, zo steekt Blake van wal.

Volume

In de communicatie met paarden hebben ruiters soms de neiging om zich een beetje als een zelfingenomen pop-idool te gedragen. Maar als je met een hoop herrie en poeha met je paard omgaat dan ga je voorbij aan het feit dat paarden veel betere zintuigen hebben dan mensen. Dat betekent dat je zowel qua stemvolume als qua lichaamstaal kunt fluisteren tegen ze en dat ze je dan gewoon kunnen verstaan.

Geen bedreiging

Met wegkijken, alleen met zijn ogen of met zijn hele hoofd en hals, probeert je paard meestal een geruststellend signaal af te geven. Hij voelt zich onder druk gezet en laat op die manier weten aan zijn ruiter dat hij de stress of agressie heeft opgemerkt, maar dat hij geen bedreiging is. In zijn hoofd is dat een duidelijk seintje naar zijn ruiter.

Misverstand

Mensen zijn vaak geneigd om de volumeknop omhoog te draaien als ze denken niet gehoord te worden. In het geval dat een paard zijn hoofd wegdraait draait dat soms uit op meer teugeldruk zodat hij zijn hoofd op de plek houdt waar de ruiter dit wil. Dat betekent dat je paard je een kalmerend seintje wil geven, maar je hem juist aggresiever gaat benaderen omdat je onterecht denkt dat hij ongehoorzaam is. Je laat je paard op die manier weten dat je agressie verkiest boven een vreedzame manier. En die boodschap wil je natuurlijk niet geven.

Vermenselijken

Om lichaamstaal van paarden goed te kunnen begrijpen, moet je als eerste zorgen dat je je paard niet vermenselijkt en hem geen menselijke slechte eigenschappen toedichten. Vervolgens moet je je openstellen voor een open en eerlijke communicatie met je paard. Het zou te simpel gedacht zijn dat paarden ofwel dominant ofwel onderdanig gedrag vertonen. Zelfs de dominantste alfa-merrie in een kudde geeft zo nu en dan kalmerende seintjes aan de andere paarden en ook paarden onderling moedigen elkaar aan om een stapje harder te doen of juist een beetje te kalmeren. Het is dus een aanvulling op je training wanneer je die seintjes leert herkennen.

Grondwerk

Het is waarschijnlijk het makkelijkst om de lichaamstaal van je paard te leren herkennen bij het doen van grondwerk. Obstakeltraining en werken met balkjes en pionnetjes helpt bijvoorbeeld ook om de lichaamstaal van een paard leren kennen, als je tenminste het idee los kunt laten dat je je paard moet domineren in dat werk. Het geven en nemen in dit soort werk en het verbeteren van de onderlinge communicatie heeft ook veel voordeel voor het werk onder het zadel.

Paarden hadden al gelijk

Wanneer je met mensen in gesprek bent en iemand is grof en luid in zijn taalgebruik, dan deins je vaak ook een stukje naar achteren als je de mogelijkheid hebt. En dat doe je ook als iemand overdreven met handen en voeten aan het praten is en daarbij een beetje agressief overkomt. Misschien is dat wel de echte reden waarom je een paard niet moet vermenselijken, hij had in eerste instantie al gelijk met zijn ‘paardentaal’.

Bron: Horsejunkies

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.