Leg eens balkjes neer voor een mooi appuyement • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Leg eens balkjes neer voor een mooi appuyement

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Net als met het rijden van voltes, wendingen en bijvoorbeeld middellijnen is het voor een mooi gereden oefening ook belangrijk dat je als ruiter goed weet waar je heen rijdt. Wanneer je het zelf niet goed weet, kun je het ook niet goed vragen aan je paard en dan wordt het lastig om de oefening echt goed uit te voeren.

Lange zijde

Voor oefeningen langs de lange zijde, zoals schouderbinnenwaarts en travers is het vrij eenvoudig om te weten welke lijn je moet volgen. Je moet er dan alleen nog aan blijven denken dat je ook kijkt in de richting waarheen je wilt, maar voor een appuyement kan het iets lastiger zijn.

Balk

Wanneer je zelf ook wel eens merkt dat je het lastig vindt om een lijn te blijven volgen, dan is de tip van Richard Hinrichs op Cavallo om met een lijntje van balkjes te oefenen, misschien wel eens goed om te proberen.

De trainer legt dan langs de diagonale lijn, die je wilt rijden een paar balkjes neer in elkaars verlengde. Dat helpt omdat je dan een lijn hebt, waar je langs kunt rijden. “Als ruiter ben je vaak zo bezig met de hulpen, die je moet geven, zeker in het begin, maar ook later nog wel, dat je vergeet te kijken waar je heen moet”, aldus Richard, die eerder al een paar tips over richting aangeven gaf en vertelde over het effect van het optillen van je hand.

Tot het eind

“Doordat je goed weet waar je heen rijdt wanneer je langs de balkjes rijdt, kun je je paard heel goed achter je ogen aan drijven”, aldus Richard. “Dan is het ook makkelijker om echt tot het eind toe door te gaan met de oefening en dan komt je paard mooi voorwaarts en in balans aan aan het eind om dan weer rechtuit verder te gaan, zonder dat hij het laatste stukje steeds verder inzakt.” Je kunt zelf ook een beetje variëren met hoe schuin je de lijn wilt rijden en de ene keer een wat meer opzij vragen dan de andere keer.

Pionnen

In plaats van een lijntje met balkjes kun je ook een paar pionnen neerzetten. Rijd dan om de eerste heen terwijl je daar je appuyement inzet en sluit af om de tweede pion, waarna je weer rechtuit gaat. Zo kun je ook later je zigzag-appuyementen oefenen, wanneer je een paar extra pionnen neerzet waar je omheen wilt rijden.”

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook