Later omstellen om fijner van hand te veranderen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Later omstellen om fijner van hand te veranderen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bij het van hand veranderen zie je wel eens gebeuren dat een paard bij het omstellen een beetje tegen de hand komt. Om dat te voorkomen moet je uiteraard zorgen dat je paard actief van achteren naar voren door zijn lijf gaat, maar dan nog is het niet voor ieder paard heel gemakkelijk om van de ene stelling naar de andere stelling te gaan.

Eerst recht

Vaak helpt het al een heel stuk als je wanneer je van hand verandert onthoudt dat je paard niet van links naar rechts kan gaan (of omgekeerd), maar dat hij eigenlijk van links naar recht naar rechts zou moeten gaan. Dat scheelt vaak al een heel stuk. Bij een diagonaal heb je daarvoor alle ruimte, maar op een korte diagonaal, een slangenvolte of een S is die tijd een stukje korter en omdat je als ruiter dan misschien toch iets te gehaast van links naar rechts wilt, dan kan het zijn dat je door de haast misschien toch net iets te snel wilt.

Tip van Uta Gräf

Uta Gräf ziet het ook vaker voorbijkomen en gaf daarom op Reiter Revue een tip, waarmee ze goede ervaring heeft en dat gaat als volgt:
“Ik laat mijn leerlingen vaak niet omstellen op een wisselpunt, maar laat ze dan eerst een halve ronde doorrijden met contrastelling om dan heel rustig hun paard weer recht te laten worden of licht gesteld naar binnen verder te rijden”, aldus Gräf.

Balans

“Het omhoogkomen bij het wisselen van de stelling gebeurt soms abrupter dan de ruiter zelf denkt en op deze manier kun je het veel geleidelijker aan doen en leer je je paard niet aan dat het wisselpunt een vervelend punt is”, vervolgt Gräf. “Het kan ook zijn dat een paard omhoog komt, omdat hij zijn balans probeert te bewaren en ook dan is het eerst een stukje in contrastelling doorrijden zinvol, want dan is een paard goed in balans op de nieuwe hand voordat hij omgesteld wordt.”

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook