Lang en laag • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

De term ‘lang en laag’ hoor je vaak voorbijkomen als het gaat over de training van paarden en het is ook belangrijk om hier met ieder paard aandacht aan te besteden. Omdat het soms wel eens lastig is om te weten wat het nu precies inhoudt vroeg Horse and Hound het aan Grand Prix-amazone Kate Cowell.

Lang en laag betekent eigenlijk gewoon dat je je paard over zijn hele bovenlijn laat stretchen in stap, draf en galop. Wanneer je dat correct doet voelt je paard aan als een regenboog van zijn staart tot aan zijn oren en zit je als ruiter boven op die ‘boog’. Hij zet zijn achterbenen onder zijn lijf, reikt met zijn mond naar een elastisch contact met je hand en brengt daarbij zijn rug omhoog.

Ontspannen en op adem komen

Wanneer je je paard goed lang en laag rijdt dan is hij actief, maar daarbij wel ontspannen. In de training goed lang en laag rijden helpt om je paard nog beter te laten bewegen, maar is ook heel goed voor in de warming up en cooling down. Wanneer je het tussen het zwaardere werk door doet heeft je paard steeds even de kans om fysiek en mentaal te ontspannen en daarna weer aan het werk te gaan. Het is goed om regelmatig in een andere houding te rijden in de training en ook voor die variatie is het een goede oefening.

Ieder paard anders

Lang en laag gaan is voor ieder paard goed, maar kan ook voor ieder paard net iets anders zijn. Wanneer een paard snel op de voorhand gaat of wat overbouwd is, dan moet je wel oppassen dat je hem van achteren echt voldoende actief houdt. En als een paard heel erg fris is, dan kun je er soms beter voor kiezen om hem eerst wat te werken voor je aan het lang en laag gaan begint.

Gelukt?

Het kan soms lastig zijn in het begin om echt het gevoel te herkennen wanneer het gelukt is. Paarden kunnen hun balans wat verliezen en een beetje proberen weg te lopen, maar als je voelt dat je paard echt je hand opzoekt en daarbij swingend voorwaarts blijft gaan zonder dat hij uit het ritme raakt als je een volte rijdt of van hand verandert, dan ben je goed bezig. Wanneer je dan ook nog voelt dat hij losser wordt in zijn schouders en nog verender  wordt in zijn rug, dan voel je het effect van correct lang en laag rijden.

Bron: Horseandhound

 

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.