Laat plankenkoorts niet in de weg zitten • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Laat plankenkoorts niet in de weg zitten

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je je agenda zo inplant dat je op rustige momenten kunt rijden omdat je het fijn vindt om je ongestoord te kunnen focussen dan is dat vaak heel lekker. Maar als je ’s morgens vroeg of ’s avonds laat gaat rijden omdat je zenuwachtig wordt als je het gevoel hebt dat er iemand naar je kijkt, dan kan dat heel vervelend zijn voor je, omdat plankenkoorts je dan aardig in de weg kan zitten.

Wat als ..?

Het is natuurlijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar gedachten als ‘Wat als…?’ en dan een doemscenario dat zich in je hoofd afspeelt, helpen niet bij het overwinnen van je plankenkoorts. Het is zelfs zo dat het bedenken van alles wat mis zou kunnen gaan eerder een self-fulfilling prophecy wordt. Onzekerheid wordt spanning wordt nog meer onzekerheid, nog meer spanning en dan gaan er vanzelf dingetjes niet meer goed. Dus wordt je onzekerheid nog groter.

Eerste stap

Positief denken in het rijden en zorgen dat je je in eerste instantie bezighoudt met dingen die jij en je paard makkelijk vinden is een goede stap naar meer zelfvertrouwen. Wanneer je je eerst daarmee bezighoudt en je concentreert op de makkelijke dingen, dan kun je jezelf makkelijker ontspannen en is het voor je paard ook makkelijker om te ontspannen.

Hulp

Werk samen met je instructeur aan een plan van aanpak waarbij de makkelijke dingen als basis gelden en je pas een stapje verder gaat als het voorgaande goed bevestigd is. Om jezelf en je paard te ontwikkelen moet je op een zeker moment een stapje uit je comfortzone, maar als je zorgt dat je een gedegen basis hebt en ook zo weer een stapje terug kunt doen, waarin jij en je paard je onmiddellijk weer goed voelt, dan is dat minder eng en zorgt het dus voor minder spanning.

Kijken om te leren

Behalve het werken aan je zelfvertrouwen met rijden kun je nog wel iets meer doen en dat is kijken naar andere ruiters. Vraag jezelf eens af wat je interessant vindt om te zien als iemand anders aan het rijden is. In de meeste gevallen zal het antwoord zijn dat je probeert te zien wat iemand doet om zijn paard fijn aan het werk te krijgen en hoe iemand een probleem oplost tijdens het rijden. Dat doe je vaak om voor jezelf ook een plan te hebben voor ‘het geval dat’. In de meeste gevallen zullen anderen dat dus ook bij jou doen als je aan het rijden bent. Kijken hoe je iets aanpakt of oplost en daar voor zichzelf ook ideeën voor opdoen. Dat maakt het alweer een beetje minder eng om te rijden als mensen kijken.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook