Laat je paard minder op zijn voorhand gaan met een paar oefeningen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Laat je paard minder op zijn voorhand gaan met een paar oefeningen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De training van je paard is erop gericht om zijn gewicht in eerste instantie meer over zijn vier benen te verdelen en naarmate hij verder komt steeds een beetje meer zijn gewicht naar zijn achterhand te verplaatsen.

Gezonder

Met het beter verdelen van zijn gewicht verklein je het risico op blessures aan zijn voorbenen en je maakt het voor hem makkelijker om zijn ruiter te kunnen dragen. Van nature heeft een paard al meer gewicht aan de voorkant en als je als ruiter daar dan ook nog bij gaat zitten dan is dat helemaal een extra belasting.

Aan je been

Als je je paard correct opleidt, dan bouw je de training vanuit de basis goed op en kom je vanzelf steeds meer toe aan verzamelende oefeningen, maar ook als je nog niet zo ver bent kun je al wat doen om hem een beetje van zijn voorhand af te halen. Trainer Raul de Leon gaf daarom op Dressagetoday een paar oefeningen, die je ook met een jonger of nog onervaren paard kunt doen. De eerste tip, die hij gaf was dat je moet zorgen dat je paard aan je been is.

Prompt antwoord

De oefening, die je kunt doen met je paard om hem aan je been te krijgen is zorgen dat hij leert om alle overgangen naar voren prompt te maken als je het vraagt. Daarmee kun je beginnen door bijvoorbeeld van halt naar stap te gaan, maar de aanpak is voor elke overgang hetzelfde. Je geeft licht kuitdruk als je wilt wegstappen en houdt op zodra je paard wegstapt en beloont hem ook nog met je stem. Stapt hij niet weg, dan verhoog je de druk tot hij het wel doet en dan houd je opnieuw op met vragen, beloont hem en vraagt het na een paar passen stap opnieuw op met een lichte hulp. Je paard moet in ieder geval wegstappen, ook al moet je daarvoor veel druk met je been geven of zelfs een tik. Zolang je steeds maar weer met weinig begint en hem altijd beloont voor een overgang.

Leer terugkomen zonder trekken

Eenmaal voor je been is je paard vaak al een stukje minder op de voorhand, maar wat je daarna goed kunt oefenen is hem terugnemen zonder trekken. Je kunt je hand sluiten bij een overgang terug, maar soms ben je als ruiter geneigd meer te trekken aan je teugel, zeker als je paard op zijn voorhand loopt. Probeer dan een overgang te maken van stap naar halt door te stoppen met drijven, jezelf lang te maken en je adem uit te blazen en tegelijk je hand te sluiten. Ook als hij dan eerst nog even doorstapt, maar vertraagt blijf je hetzelfde doen tot hij stilstaat. Zodra hij stilstaat ontspan je je zit en geef je na met je hand. Je kunt eventueel ook een stemhulp hierbij gebruiken zoals een zachtjes ‘hoooo maar’. Zorg dat je niet trekt, maar wel weerstand biedt met je hand in de vorm van je hand sluiten en zorg dat je altijd nageeft als hij stil staat. Dat kun je ook doen vanuit draf naar stap of galop naar draf. Vaak is het zo dat je paard dan ook steeds meer in balans komt en daardoor dus ook minder op zijn voorhand gaat lopen.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook