Laat je gewicht voor je werken met rijden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Wanneer je kijkt naar hoe topdressuurruiters hun paarden voorstellen in de ring, dan kun je vaak zien hoe veel zij gedaan krijgen met hoe weinig (zichtbare) hulpen. Ze zijn zo harmonieus met hun paard dat de hulpen, die ze geven heel klein kunnen zijn, maar waarbij het resultaat spectaculair is.

Huiswerk

Wat je niet kunt zien in de ring is hoeveel huiswerk deze ruiters hebben gedaan om zo harmonieus te worden met hun paarden en wat ze precies hebben gedaan om zo verfijnd te kunnen communiceren. Een van de meest gehoorde antwoorden op de vraag aan een topruiter hoe hij zo ver is gekomen is dat de basis goed bevestigd moet zijn, dat een paard voorwaarts moet zijn en gehoorzaam aan de hulpen. Die gehoorzaamheid en fijnafstemming zijn niet in een weekje opgebouwd en je  moet als ruiter heel consequent zijn en volhardend om zover te komen.

Antwoord

Grand Prix-ruiter en trainer David Marcus legt op Practical Horseman een paar dingen uit over het bereiken van harmonie met je paard. Zo begint hij met vertellen dat je een paard alleen maar gehoorzaam kunt krijgen aan de hulpen als je zelf heel goed weet welk antwoord je wilt hebben als je iets vraagt. Daarnaast moet je ook voor iedere keer dat je een hulp geeft aan je paard een antwoord willen hebben. Wanneer je paard niet reageert op een hulp, dan moet je als ruiter de hulp groter geven. Net zo groot tot je wel antwoord krijgt. Zodra je paard begrijpt wat hij moet doen en dat hij ook echt antwoord moet geven, kun je je hulpen gaan verkleinen.

Gewicht

Naast alle andere hulpen die je tot je beschikking hebt is je gewichtshulp ook een belangrijke. Volgens Marcus is het juist de gewichtshulp, die wel eens vergeten wordt en daarom ging hij er op Practical Horseman wat dieper op in.

Balans

Een paard wil van nature graag in balans zijn. Als je hem in de poetsplaats opzij laat stappen, dan gaat hij eigenlijk bijna altijd met zijn hele lichaam mee opzij om dan vervolgens weer in balans te gaan staan. Die balans hoeft niet te betekenen dat hij vierkant gaat staan, maar wel dat hij zijn gewicht over zijn vier benen verdeeld heeft staan. Zo zal hij ook reageren als je als ruiter je gewicht verplaatst. Om te voorkomen dat je hem uit balans haalt, zal hij proberen onder je gewicht te blijven.

Jong paard

Door de neiging om in balans te willen blijven kun je met een jong paard je gewicht heel goed gebruiken om hem dingen aan te leren. Been- en teugelhulpen voelen in het begin onlogisch voor een jong paard en daarom kun je als ruiter je gewicht inzetten om hem te verleiden tot de juiste reactie.

Neutraal

Voordat je gewichtshulpen in kunt zetten moet je zorgen dat je ‘neutraal’ zit op je paard. Netjes rechtop  in het midden, benen aan twee kanten langs je paard, armen licht gebogen en handen voor je uit en naast elkaar. Hoe beter je zit, hoe makkelijker je je paard kunt motiveren om op je gewicht te reageren.

Voorwaarts

De eerste dingen, die je een jong paard leert zijn voorwaarts gaan voor je been en terugkomen door druk op de teugel. Gebruik van je gewicht kan hierbij heel nuttig zijn. Leun iets naar voren als je je paard naar voren wilt hebben voor je been en leun terug als je hem terug wilt laten komen. Hij zal haast als vanzelf naar voren antwoord geven om onder je gewicht te blijven en terugkomen als je terug gaat zitten. Wees niet bang om in het begin wat te overdrijven, zodra hij de bedoeling goed begrijpt kun je de hulpen verkleinen.

Belonen

Ga bij het eerste antwoord naar voren van je paard terug zitten in de neutrale positie en beloon hem uitvoerig. Dat geldt ook bij het terugkomen. Dressuurruiters zijn vaak heel perfectionistisch, maar het hoeft – zeker in het begin –    niet perfect te zijn, het gaat om het antwoord.

Tegenstrijdig

Zorg dat je geen tegenstrijdige hulpen geeft zoals bijvoorbeeld been geven en naar voren leunen en dan tegelijk je handen op slot zetten. Of juist je hand sluiten iets terug gaan zitten en dan blijven knijpen met je been.

 

Lees binnenkort hier meer over gewichtshulpen.

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.