Laat impuls voor je werken • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Impuls is een van de dingen, die in de training van je paard heel belangrijk zijn, maar het is ook iets dat je als ruiter moet leren opwekken en herkennen. Alhoewel het goed leren opwekken van impuls iets is waar je als ruiter lang over doet om het echt goed te kunnen is het wel iets dat iedere ruiter zou moeten proberen te gebruiken.

Hoe krijg je het?

Om impuls te krijgen moet je energie opwekken in je paard, maar deze energie ook in je paard weten te houden. Alleen maar voorwaarts vragen met wat extra energie geeft geen impuls, je moet de energie met je benen en je zit opwekken en van achter naar voren naar je hand toe rijden. Eerder kon je op Dessuur.nl al meerdere berichtjes lezen, waarin impuls en het opwekken ervan werd besproken.

Zet het in

Om aan te geven hoe vaak je impuls kunt gebruiken om dingetjes met rijden te verbeteren of probleempjes op te lossen maakte Horselistening een lijstje met een aantal voorbeelden waarin een beetje meer impuls al een (deel van de) oplossing kan bieden.

  • Wanneer je paard scheef gaat, probeer dan met een beetje meer impuls te rijden en blijf netjes in het midden zitten. Houd je handen voor je uit, zodat de energie van achteren naar voren kan. Vaak heb je met net een beetje meer energie naar voren je paard weer een heel stuk meer recht.
  • Als je merkt dat je moeite hebt om het tempo gelijk te houden en steeds te langzaam gaat en dan weer te snel, dan is het ook een goed moment om een beetje meer impuls in te zetten. Juist als je je paard iets extra activeert, maar wel naar je hand toe blijft rijden, dan voel je dat je meer controle krijgt en minder hoeft te doen om je paard aan de gang te houden.
  • Ook als je paard zijn rug wegrdrukt, is het vaak heel goed om hem met wat meer impuls te rijden. Die extra activiteit van de achterbenen en de energie die dan door zijn lijf naar voren komt, helpt hem om zijn benen er meer onder te zetten en zijn rug beter te gebruiken.
  • Bij het rijden van wendingen en voltes merk je vaak dat een paard wat vertraagt of wat van de lijn afwijkt en als je jezelf aanwent om net ervoor even wat extra impuls te vragen, dan kun je hem mooi voorwaarts naar je hand de wending op rijden, waarbij hij dan ook beter in balans kan blijven.
  • Dat geldt ook voor oefeningen als schouderbinnenwaarts, travers en appuyementen. Wanneer je zorgt dat je voldoende impuls hebt voordat je de oefening begint, dan kan je paard mooi actief en in balans de oefening uitvoeren.
  • Ook kun je vaak met kijkerige en schrikkerige paarden een probleem voorkomen door net wat meer impuls te vragen, waardoor ze net wat meer met hun hoofd bij hun werk moeten blijven en minder tijd hebben om te kijken.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.