Korte workout voor de korter wordende avonden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De dagen worden korter en de herfst staat voor de deur. Voor sommige ruiters is het in de donkere koude maanden wat moeilijker om gemotiveerd te blijven als ze vaker aangewezen zijn op alleen de binnenbaan en voor anderen kan het wel eens lastig zijn om uitgebreid te rijden als ze alleen een buitenbaan tot hun beschikking hebben.

Tips van trainers

Horse and Rider vroeg een paar toptrainers welke oefeningen zij aanraden, die je kunt gebruiken als je wat inspiratie nodig hebt. Als eerste kwam Dan Greenwood aan het woord.

Galopovergangen

Een van de favoriete oefeningen van Greenwood is het rijden van overgangen in de galop op een diamantvormige volte. Voordat je echt groter kunt gaan in de galop, moet je je paard ook goed bij elkaar kunnen houden. Met een diamantvormige volte help je je paard meer gewicht te dragen met zijn achterhand en daarmee zijn middengalop te verbeteren. ( Een afbeelding van een diamantvormige cirkel vind je hier. Het is de eerste afbeelding in het bericht)

Stappenplan

  • Rijd linksom in de baan in arbeidsgalop.
  • Wanneer je bij de A bent wend je schuin af naar de lange zijde, naar het punt waarop je normaal gesproken op een grote volte ook de hoefslag raakt en daar rijd je recht op af.
  • Op het raakpunt op de hoefslag probeer je een hoek van 90 graden te maken, waarbij je je paard iets meer verzameld moet laten gaan.
  • Rijd hem dan voorwaarts richting de X, waar je opnieuw een vierkante hoek probeert te rijden.
  • Rijd daarna richting de hoefslag om ook daar weer een vierkante hoek te rijden om vervolgens naar de A te rijden en dan de oefening nog een keer te rijden of eerst weer een stuk langs de hoefslag te galopperen.

Afwisseling

Bij het rijden van een diamantvormige volte waarbij je de hoeken iets verzameld rijdt en de stukje rechtuit iets groter vraagt, wissel je steeds af tussen weg en weer terug rijden. Daarmee maak je je paard alert op de hulp, sterker op het achterbeen en leer je hem naar voren reageren. Let goed op dat je na elke hoek iets nageeft met je hand, zodat je paard ook echt je hand achterna kan. Het ritme moet hetzelfde blijven, terwijl de paslengte varieert.

Troubleshooting

Greenwood gaf ook gelijk een paar tips voor wanneer er iets niet helemaal gaat zoals je vraagt. Valt je paard bijvoorbeeld in draf, rijd dan eerst even rechtuit en galoppeer opnieuw aan. Begin pas weer aan het figuur als je paard fijn naar je hand galoppeert en vergeet vooral niet om tussen de hoeken goed naar voren te blijven rijden.

Merk je juist dat je paard wel blijft galopperen, maar niet echt meer terug komt, vraag dan even een paar keer een stukje schoudervoor om hem iets meer te kunnen verzamelen en ga daarna weer verder met het figuur.

Niet te lang

De oefening is vrij intensief en je hoeft het ook geen half uur per kant te vragen van je paard. Wanneer je op allebei de handen vijf minuten bezig bent met deze oefening, dan is dan al best een workout.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.