Kom binnen om te winnen • Dressuur Magazine
Artikelen

Je krijgt maar een kans om een eerste indruk te maken en daarom is het des te belangrijker dat je bij het binnenkomen in je dressuurproef een hele goede indruk maakt. Het rijden van de middenlijn, zeker als er ook haltgehouden moet worden, lijkt soms makkelijker dan het is, maar is tegelijk iets dat je gewoon kunt oefenen.

Horse and Hound zag het nut van het goed rijden van de middenlijn ook in en stelde daarom een lijstje met ‘to-do’s’ op om op een zo goed mogelijke manier binnen te komen.

Altijd recht

Begin ermee om jezelf aan te wennen dat je alle lijnen recht rijdt. Denk aan de middenlijn, de binnenhoefslag of bijvoorbeeld de tweede binnenhoefslag. Door er vanaf het begin een gewoonte van te maken dat je de leiding neemt en je paard rechtuit rijdt waar je wilt, dan is dat een goede voorbereiding op de wedstrijdring.

Favoriete kant

Let goed op dat je je dressuurproef begint met binnenkomen vanaf de hand waarop je paard het makkelijkst buigt en nageeft. Wanneer je binnenkomt vanaf de favoriete kant van je paard, dan hoef je er minder aan te doen om hem fijn nageeflijk en voorwaarts te houden.

‘Smile’

Rijd altijd met een lach de baan in. Daarmee laat je zien dat je plezier hebt in het rijden van je paard en je straalt zelfvertrouwen uit. Dat werkt aanstekelijk. Als de jury aan je benauwde gezicht kan zien dat het je moeite kost dan gaan ze anders kijken naar je proef.

Aanvallen!

Rijd binnen bij A en rijd voorwaarts met veel energie die middenlijn op. Alsof je aan gaat vallen, maar dan natuurlijk wel in balans en gecontroleerd.

Van achteren uit

Recht gaan komt van achteren uit. Dus als je paard slingert, dan los je dat niet op met je hand, maar juist met je been. Met been geven help je je paard weer recht worden omdat hij met meer energie gaat bewegen en dan ook beter zijn evenwicht kan houden. Ook als je haltgehouden hebt rijd je recht uit weg door je paard van achteren naar voren te drijven waarbij je je handen alleen gebruikt om hem de richting te wijzen.

 

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.