Klavertje vier met pionnen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Klavertje vier met pionnen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Werken met pionnen of staanders om te oefenen met bepaalde figuren, kan een leuke variatie zijn in de dagelijkse training van je paard. Het ziet er net even anders uit wanneer je je figuren rijdt, maar dat is niet het enige voordeel, want doordat je als ruiter een aanknopingspunt hebt, kun je vaak je figuren ook mooier rijden.

Vierkant

Wanneer je wel wat inspiratie kunt gebruiken zet dan eens vier pionnen of staanders neer midden in de rijbaan in de vorm van een vierkant, waarbij de pionnen zo’n acht tot tien meter uit elkaar staan zodat je er aan alle kanten voorbij en omheen kunt rijden.

Klavertje vier

Rijd dan in stap een rechte lijn midden door het vierkant en draai als je het vierkant uit rijdt een volte linksom om de pion waarbij je via de zijkant weer het vierkant in rijdt. Draai dan bij het uitrijden opnieuw een volte linksom en rijd dan opnieuw door het midden van het vierkant. Herhaal dit vier keer, dan ben je weer bij het beginpunt en kun je hetzelfde herhalen, maar dan rechtsom.

Klein en groot

Je kunt de voltes groter maken en weer kleiner om een beetje extra variatie aan te brengen en het is dan een goed idee om steeds vier even grote voltes achter elkaar te rijden. Zo kun je jezelf goed aanwennen om precies te rijden en merk je ook als het op de ene hand beter gaat dan op de andere hand.

Draf en galop

Het is handig om het eerst in stap te doen zodat je even het gevoel hebt wat de bedoeling is, maar je kunt de oefening natuurlijk ook in draf en galop doen daarna. Bovendien kun je ook extra variëren door bijvoorbeeld de ene keer naar rechts en de andere keer naar links om een pion te rijden zodat je een soort van acht maakt.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook