Kijk waar je heen gaat, maar zonder oogkleppen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Er is bijna geen ruiter, die niet minstens een paar keer te horen heeft gehad dat hij moet kijken waar hij heen rijdt. Door te kijken waar je heen gaat ga je vaak niet alleen in een betere houding zitten, maar het maakt het sturen en rijden van je paard gewoon ook een stuk makkelijker.

Een blik zegt meer dan 1000 woorden

‘Een blik zegt meer dan 1000 woorden’, zo luidt het gezegde, maar bij het rijden moet je oppassen met hoe je ergens naar kijkt. Met kijken heb je een grote invloed op je paard, maar ook op hoe je je lichaam houdt. En dat staat natuurlijk in directe verbinding met je paard.

Focus

Je als ruiter focussen op waar je heen rijdt is goed, maar als je daarmee je blik als het ware bijna bevriest, dan is het juist minder goed ook al ben je dan zeer geconcentreerd op één punt. “Starre  ogen beïnvloeden de lichaamsspanning van de ruiter”, vertelt Carla Bauchmüller, een Centered Rider-trainer uit Californië op Cavallo.de. “Omdat extreem scherp stellen met de ogen ook de ademhaling van de ruiter beïnvloedt met als gevolg dat de ademhaling oppervlakkiger wordt, veroorzaakt dit spanning. Het contact met het paard wordt daar slechter van en de ruiter kan de bewegingen niet meer volgen”, aldus Bauchmüller.

Oefening

Om te voelen hoe dit werkt kun je volgens Bauchmüller een oefening doen, die je kunt doen zonder je paard. Ga rechtop zitten op een stoel en houd een vinger voor je. Terwijl je je blik concentreert op alleen je vinger moet je eens voelen hoe je ademhaling aanvoelt, de spierspanning in je lichaam en hoe je zitbeentjes aanvoelen. Laat dan je blik een wijder en zachter worden en voel de verandering terwijl je de hele omgeving bekijkt zonder je blik te fixeren.

Die zachte en ontspannen blik heb je nodig als je aan het rijden bent. Daarmee kun je kijken waar je naar toe rijdt, maar tegelijk ook zien wat er om je heen gebeurt. De ontspanning zorgt dat je kunt voelen wat je paard doet en dus ook beter de juiste hulpen kunt geven. Bovendien kun je als je ontspannen bent zien wat andere ruiters in de baan doen en daarop inspelen door op tijd de juiste richting te kiezen.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.