Kies eens een andere hoek over een balkje • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De meeste ruiters hebben al wel eens gemerkt dat werken met balkjes en cavaletti vaak een fijne uitwerking heeft op hun paard. In de meeste gevallen worden paarden er niet alleen soepeler van, maar ook oplettender en houdt het ze fris in hun hoofd.

Een andere invalshoek

Wanneer je het werken met balkjes in je trainingsplan hebt opgenomen vanwege de voordelen ervan, maar het wel saai vindt om wekelijks hetzelfde lijntje te rijden, dan kun je er ook voor kiezen om eens een keer niet recht maar schuin aan de rijden.

Horse Illustrated kwam met een oefening ter variatie in het werken met balkjes, die niet alleen de oplettendheid van je paard vergroot, maar ook nog eens een extra gymnastiek oefening is.

Rustig aan

Begin wel rustig aan met deze oefening en rijd je paard er eerst in stap schuin over de balken. Begin pas met het aanrijden in draf als je paard het op beide handen in stap goed kan.

Verschillende balken

Begin met het neerleggen van verschillende balken verdeeld in de rijbaan en leg ze willekeurig neer. Het werkt vaak het beste als je er een grote afstand tussen laat.  De coördinatie die nodig is voor deze eenvoudige oefening, helpt bijvoorbeeld bij het losser worden van de schouders van je paard en bij het precies rijden van de ruiter.

Oefening

Begin met een actieve stap
Rijd op de eerste paal af in een diagonale hoek. Als je jezelf in vogelvlucht zou kunnen zien, dan moet je paard de balk perfect diagonaal oversteken.
Rijd vervolgens naar je volgende balk. Blijf over alle balken in de rijbaan rijden en steek ze stuk voor stuk schuin over.
Doe daarna hetzelfde in draf en laat je paard vooral niet te snel draven. Het is de bedoeling dat je paard zijn passen goed coördineert en dat zijn balans ervan verbetert, wees dus niet gehaast. Het is beter om een ​​langzamere draf te hebben dan een die te snel is.

Let goed op

Blijf goed opletten want als je afgeleid raakt en je laat het initiatief bij je paard, dan gaat hij de balken waarschijnlijk weer op de ‘normale’ manier oversteken en dan is het effect weg.

Bron: Horseillustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.