Jean Bemelmans: 'Je paard moet het voor je willen doen' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jean Bemelmans: ‘Je paard moet het voor je willen doen’

Wanneer je het hebt over een goed dressuurpaard, dan speelt talent natuurlijk net als een correcte bouw een grote rol. Maar dat is niet het enige dat telt vertelde Jean Bemelmans op The Horse Magazine, je paard moet het ook voor je willen doen, dat maakt op het einde het grootste verschil.

Karakter

“Het karakter is het belangrijkste punt. Als ze niet met je willen werken, kunnen ze de beste kwaliteit ter wereld hebben, maar het zal niet werken”, aldus Jean. “Als je naar de Olympische Spelen gaat, zie je vijftig gekwalificeerde paarden, al deze vijftig paarden kunnen de Grand Prix lopen, maar de winnaar is degene die het doet op het moment dat hem wordt gevraagd. Hij wint met zijn talent, maar hij wint ook met zijn instelling.”

Blij

Daarom is het zaak om je paard happy te houden. “Het is de manier waarop je elke dag met je paarden bezig bent, die ervoor zorgt dat ze aan je zijde staan”, vervolgt de trainer. “Paarden moeten blije paarden zijn, ze moeten bereid zijn om voor je te werken, je kunt het niet afdwingen. Daarom moet je in je dagelijkse werk goed aan je paard denken – hoe voelt hij zich? Is hij blij? Hij moet gehoorzaam zijn, maar hij hoeft niet onderdrukt te worden, je moet hem in zijn waarde laten en rekening houden met zijn persoonlijkheid. Als het erop aan komt heb je meer aan een paard met minder kwaliteit, maar wel de juiste instelling dan aan een paard met alle kwaliteit van de wereld, die het niet voor je wil doen.”

Ontspannen

Een tip, die Jean daarom ook meegaf was dat je in de training altijd moet zorgen voor voldoende ontspanning. Even oppakken en ook weer loslaten, even wat meer aan het werk en dan ook weer even lang en laag. Als je paard na een oefening of na een stukje wat meer verzamelen bereid is je hand te volgen om een stukje te stretchen en aan het eind van de training ook even lekker met een lange hals ontspannen rond draaft of galoppeert, dan is hij soepel en kun je hem met een gerust hart weg zetten. Dan is het goed voor die dag en een mooie afsluiting van het werk.

Bron: HorseMagazine

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Eén reactie op “Jean Bemelmans: ‘Je paard moet het voor je willen doen’

  • eddy Crul

    Zeer mooi verwoord. Helaas is dit enkel mooie theorie. In de praktijk zie ik enkel geforceerde met als gevolg gespannen en niet harmonisch lopende
    paarden. En dit zeker in de zogenaamde topklasse. De weinige uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel. Jammer dat die uitzonderingen vanachter in de uitslag verschijnen. Terwijl het juist anders om zou moeten zijn. vr gr ec

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook