Je hand optillen om richting aan te geven • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Je hand optillen om richting aan te geven

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Hoewel je als ruiter in het begin misschien geneigd bent om je paard vooral te willen sturen met je handen, leer je al snel dat sturen en richting aangeven veel meer is dan alleen een handhulp.

Buitenteugel

Je leert dat je je paard in een wending om je been moet buigen en hem vanuit zijn binnenachterbeen naar je buitenteugel moet rijden. Toch zie je vaak gebeuren dat een paard in een wending over zijn buitenschouder wegloopt en dus niet goed naar de buitenhand toe gereden is.

Hand omlaag

Een van de redenen dat een paard wegloopt over de buitenschouder kan volgens de Duitse trainer Richard Hinrichs, die pas ook al een paar tips over richting aangeven gaf, zijn omdat de ruiter zijn binnenhand naar beneden drukt in de wending. “Als een ruiter zijn binnenhand naar beneden drukt wordt de teugel langer en verandert het contact. Je buitenhand is dan automatisch ook nog hoger en een paard volgt over het algemeen de hoogste hand”, aldus Richard. “Omdat een ruiter niet wil dat een paard naar buiten valt, zie je vaak dat deze dan extra aan de binnenteugel gaat vragen waarbij een paard misschien wel naar binnen gaat kijken, maar met zijn lijf naar buiten blijft gaan omdat hij dan inmiddels al niet meer om het binnenbeen van de ruiter gebogen is.”

Gebruiken

Dat volgen van de hoogste hand kan dus een kettingreactie in gang zetten waardoor je paard iets doet wat je niet wilt en onbewust wel vraagt, maar je kunt de neiging om de hoogste hand te volgen ook in je voordeel gebruiken volgens de trainer. “Probeer maar eens als je naar links wilt wenden om je linkerhand bewust iets op te tillen”, aldus Richard. “Het hoeft echt maar een minimale beweging te zijn en die zie je in je hele zit terug. Doordat je je hand iets optilt aan de binnenkant, maak je jezelf automatisch aan die kant ook langer in je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je niet in kunt knikken in je heup en dat je dus netjes in het midden van je paard blijft zitten als je de wending rijdt en dat je niet naar buiten zakt. Zo is het voor je paard ook veel makkelijker om in balans te blijven en mooi gebogen de wending door te gaan.”

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook