Isabell Werth's top tips • Dressuur Magazine
Artikelen
Bella Rose bezorgt Isabell tranen.... Wát een combinatie!

In Zuid-Californië kregen een aantal ruiters afgelopen maand de kans om mee te rijden in een weekend-clinic met Isabell Werth. En omdat de meeste ruiters niet de kans krijgen om zelf bij de Duitse topamazone te kunnen rijden, verzamelde Practical Horseman een aantal top tips, waar je thuis ook wat aan kunt hebben.

Buitenteugel

Het doel van Werth is om een paard naar twee teugels te rijden, maar soms moet je daarvoor eerst meer je buitenteugel gebruiken. Zeker in de galop moet je oppassen dat je niet te veel probeert te regelen met je binnenteugel, want als een paard tegen de binnenhand van de ruiter aanspringt dan gaat dat ten koste van de activiteit van het binnenachterbeen en daarmee ook ten koste van de galop. Rijd veel van binnenachter naar buitenvoor en daar vandaan naar twee handen.

Heel veel kleine overgangen

Overgangen, zowel binnen de gangen als tussen de gangen zijn volgens de Duitse amazone onmisbaar in de training. Dat geldt ook voor overgangen tussen oefeningen, tussen links- en rechtsom gaan, overgangen van voltes naar rechtuit en weer naar voltes. Leer je paard op kleine hulpen reageren en maak heel veel  kleine overgangen.

Vertrouwen

Een paard toestaan om zichzelf te presenteren is ook een van de trainingsdoelen van Werth. Eerst moet een paard leren voorwaarts naar het bit te gaan, maar daarna wordt het een kwestie van met gevoel steeds iets toestaan aan de voorkant zodat je paard zichzelf steeds beter gaat dragen. Ook als je paard met veel power gaat bewegen is het belangrijk dat je hem laat voelen dat je vertrouwen in hem hebt en met een naar voren denkende hand rijdt.

Ritme

In alle gangen is het belangrijk dat je je paard in een constant ritme laat bewegen. Ook net voor en net na de overgangen. Let op dat je zelf niet bijvoorbeeld je adem in gaat houden als je over tien meter een overgang wilt rijden, maar adem rustig door en vertrouw erop dat je het kunt. Anders zorg je met spanning in je eigen lichaam dat je paard uit zijn ritme raakt, waardoor de gevraagde overgang of oefening minder mooi wordt.

Vergeet in stap niet te werken

Veel ruiters vergeten in stap te blijven werken met hun paard, terwijl je juist zo veel kunt doen. Je kunt in stap aan zo veel dingen werken dat je er volgens Werth dagelijks wel een uur mee bezig kunt zijn. Je kunt werken aan de concentratie, de nageeflijkheid, het voorwaarts gaan en nog veel meer.

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.