Isabell Werth: 'Het begint met elasticiteit en souplesse' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Isabell Werth: ‘Het begint met elasticiteit en souplesse’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

“Wanneer ik op een paard zit, dan zijn elasticiteit en souplesse de sleutel om alles mogelijk te maken. Souplesse komt door goed rijden en elasticiteit komt door het ontwikkelen van de flexibiliteit van het paard zodat hij zijn kwaliteit nog meer kan laten zien”, zo vertelt Isabell Werth op Dressagetoday.

“Wanneer een paard stijf en sterk is, dan is het voor een ruiter niet makkelijk om een paard te rijden en het ziet er ook niet mooi uit. Maar wanneer een paard flexibel en elastisch is, dan is hij ook in staat om zijn werk goed te doen.”

First things first

Om te beginnen moet je volgens Werth goed en onafhankelijk kunnen zitten als ruiter. Wanneer je niet onafhankelijk bent in je zit en je kunt je armen en benen niet los van elkaar gebruiken, dan komt de beweging van je paard terug in je hand en stoor je je paard elke pas. “Om goed te kunnen rijden moet je je paard van achter naar voren naar je hand kunnen rijden en daarvoor is het noodzakelijk dat je een stille hand hebt.”

Binnenachter-buitenvoor

“Als ik als instructeur de baan binnenkom dan zeg ik altijd ‘kom op: binnenbeen naar je buitenteugel’ en iedereen lacht omdat het altijd hetzelfde liedje is bij mij. In alles wat je doet moet je het gevoel hebben dat de beweging van je paard op een vloeiende manier van achter naar voren komt, niet op een stijve en ‘ren-naar-het-bit’-manier. Het maakt niet uit of je verzameld werk doet of aan het stretchen bent of iets er tussen in. Als je je paard kunt buigen en van je binnenbeen naar je buitenteugel kunt rijden, dan kun je hem soepeler en elastischer maken. Anders blijft hij stijf. Het doel is wel om hem recht te maken, maar dan wel op een soepele, flexibele en buigzame manier.”

Naar je hand

Zodra je je paard op die manier flexibel en buigzaam hebt, moet je zorgen dat je hem niet stopt met je hand en daarvoor is het zo belangrijk dat je een stille en onafhankelijke hand hebt waar je je paard naartoe kunt rijden.

Overgangen

Met overgangen binnen en tussen de gangen kun je vervolgens ook de gangen en de beweging van je paard verbeteren. Het hoeft niet ingewikkeld, met een aantal nette overgangen draf-galop-draf-galop-draf zul je merken dat je niet alleen de gehoorzaamheid en oplettendheid verbetert, maar ook de draf, de galop en de algemene verbinding van achter naar voren.

Schouderbinnenwaarts

Schouderbinnenwaarts is de moeder van alle voorwaarts-zijwaartse oefeningen. Bij een jong paard hoort de focus op het ritme en de buiging te liggen, ook al lukt dat vaak nog niet de hele tijd. Zolang je je concentreert op de buiging om je binnenbeen en het rijden van binnenachter naar buitenvoor, werk je aan het verbeteren van de verbinding van achter naar voor. Zo houd je je paard naar je hand en zijn schouders voor je. Daarmee verbeter je de schoudervrijheid van je paard en leg je de basis voor goede appuyementen.

Variatie

Variatie in het werk houdt je paard blij en geïnteresseerd. Zorgen dat hij wakker en geïnteresseerd blijft helpt om hem flexibel en elastisch te houden. Maak dus bijvoorbeeld een serie overgangen draf-galop-draf op een specifieke lijn en doe dat telkens op een andere plek in de baan. Rijd grote figuren en wissel dat af met kleine figuren en wissel het werk steeds af met momenten van ontspanning en stretchen. Blijf niet te lang in hetzelfde tempo en werk ook niet eindeloos hetzelfde rijtje oefeningen af. “Ik heb er echt een hekel aan als ik ruiters zie die bijvoorbeeld steeds blijven herhalen ‘schouderbinnenwaarts-volte halve baan- appuyeren-rechtuit’ en dan op de andere hand weer hetzelfde doen. Dat is saai voor zowel ruiter als paard.”

Positief

De laatste tip, die Werth nog meegeeft is dat je moet zorgen dat je het positief houdt in het werk. “Natuurlijk moet je soms even de controle nemen en zeggen dat je paard op moet letten, maar als je zorgt dat je paard plezier heeft in zijn werk en dat hij soepel is, is het werk ook leuk voor hem. Paarden houden ervan om te bewegen en als ze elastisch zijn dan is het ook makkelijk voor ze om te bewegen. En dan is het voor de ruiter ook makkelijk en leuk.”

Bron: Dressagetoday

Eén reactie op “Isabell Werth: ‘Het begint met elasticiteit en souplesse’

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook