Is mijn paard wel soepel genoeg? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Is mijn paard wel soepel genoeg?

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het kan soms lastig zijn om zelf te beoordelen of je paard wel zo soepel is als hij zou kunnen zijn. Zeker wanneer je maar één paard rijdt. Je raakt gemakkelijk gewend aan hoe je paard loopt en buigt (of niet buigt).

We vragen daarom aan Keesje de Hollander, paardensportmasseur en dressuurinstructrice, hoe je een soepel paard kan herkennen.

Keesje: “Een soepel paard is een paard dat gemakkelijk loslaat en mooi voorwaarts en neerwaarts loopt. Je ziet zo’n paard met gemak en impuls door de rijbaan bewegen. Een soepel paard komt makkelijk over de rug, en buigt eenvoudig naar links en rechts, beide kanten in gelijke mate. Ook de zijgangen gaan vloeiend, het paard gaat heel makkelijk gelijk zijwaarts en dat verschilt ook niet per kant.”

Het ideale paard?

Ja maar Keesje, bestaan dat soort paarden wel? Lachend: “Het gros van de paarden en combinaties loopt inderdaad wel af en toe tegen een scheefheid aan. Paarden zijn van nature linksgebogen of rechtsgebogen. Door de dressuur te beoefenen, wil je bereiken dat ze zo recht mogelijk worden en aan beide kanten even gemakkelijk buigen.”

Veelvoorkomende problemen

“In mijn praktijk zie ik bij combinaties op alle niveaus vaak vergelijkbaar problemen. Ten eerste komen strakke lendenpartijen veel voor. Dit is dan ook een moeilijk stukje. Het is heel belangrijk om op elk dressuurniveau aandacht te hebben voor het ontwikkelen van de ‘core stability’ van je paard. Zelfs als je alleen maar in het bos rijdt. Dat betekent een combinatie van losmaken in de bovenlijn en stretchen, het versterken van de borst- en buikspieren met daarbij oefeningen voor de lengtebuiging.

Een tweede probleem dat ik heel vaak zie, is spanning in de spieren van de onderhals. Vaak zit dat bij de aanhechting van de halsspier aan de bovenarm van het paard. Paarden moeten leren om hun onderlijn aan te spannen, zodat de bovenlijn kan bollen en ze hun bekken kunnen kantelen. Dit aanspannen van de onderlijn moet gebeuren zonder spanning op te bouwen in het laagste deel van de hals. Wanneer de bovenlijn, inclusief de bovenkant van de hals, wil rekken, dan laten paarden de onderhals los en krijgen ze zo meer ruimte in het voorbeen.”

Eenvoudige oefeningen voor een soepel paard

“Om je paard soepeler te maken is het rijden van zijgangen een goede training. En natuurlijk het openen en sluiten van voltes. Wat ik zelf altijd een erg fijne oefening vindt, is het rijden van achtjes. Die mogen best groot zijn, zolang je de hoefslag maar niet raakt, zodat je de buitenschouder goed kan controleren. Je rijdt dan steeds met je binnenbeen het binnenachterbeen van je paard wat naar buiten, bijna tot uitzwaaien aan toe. Dit kan je ook in slangenvoltes doen. Daarbij blijft het belangrijk om de hoefslag nét niet te raken, om echt controle te houden over de schouder, want je paard zal graag door de buitenschouder richting de bakrand vallen.


Lees ook:
Trainingstips voor een soepel paard
Souplesse bij je paard: Problemen voorkomen


Keesje de Hollander is paardensportmasseur, dressuurinstructrice (Orun 4) en wedstrijdamazone op ZZ-Zwaar niveau. Keesje werkt vaak samen met osteopaten, zadelpassers en dierenartsen. Ze vindt het belangrijk om vanuit verschillende disciplines samen te werken om het paard te verbeteren. Keesje geeft paardensportmassage en instructie via haar website www.hetsoepelepaard.nl .

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook