Beter leren lichtrijden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het lichtrijden in draf is voor zowel ruiter als paard vaak een goede manier om los te werken. Bij verder opgeleide paarden en meer ervaren ruiters wordt er meestal na een korte tijd lichtrijden overgegaan op doorzitten in draf, maar voor jonge paarden en minder ervaren ruiters is lichtrijden in draf vaak fijn om de hele training vol te houden.

Makkelijk

Waar lichtrijden vroeger waarschijnlijk ooit is begonnen om het je als ruiter makkelijk te maken om lang op je paard te kunnen zitten, is het nu vaak nog steeds een fijne manier om te kunnen rijden op een paard dat nog niet los genoeg is in zijn rug of veel beweging heeft in draf. Ook voor ruiters, die nog niet zo goed kunnen doorzitten is lichtrijden een uitkomst, zodat ze kunnen leren in het ritme te gaan zitten en daar vandaan te gaan werken aan het leren doorzitten.

Verkeerde of goede been

Wanneer je leert rijden leer je vaak ‘op te staan’ als het buitenvoorbeen naar voren beweegt. Dat klopt op zich wel, maar eigenlijk zou je je in plaats van op te staan uit het zadel moeten laten veren, zodat je je aanpast aan de beweging van je paard. Dat uit het zadel veren doe je dan op het moment dat het binnenachterbeen naar voren beweegt, maar omdat je het binnenachterbeen niet kunt zien, kun je controleren of je goed zit door te kijken naar die buitenschouder.

Timing

De timing is hierbij belangrijk, want op het moment dat je je omhoog laat veren dat het binnenachterbeen van de grond komt, maak je het voor je paard makkelijker om dat binnenachterbeen naar voren en/of een beetje opzij onder zijn lichaam te zetten. Dat is ook precies het moment dat je met een beenhulp kunt vragen om bijvoorbeeld een iets grotere pas, omdat de beweging dan net in gang is gezet.

Binnen- of buitenachterbeen

Wanneer je dus graag wilt dat je paard zijn binnenachterbeen iets meer onder zijn lijf zet en je geeft hem een beenhulp terwijl je je uit het zadel laat veren, dan maak je het hem makkelijker om te reageren. Maar wanneer je zou willen dat hij dat met zijn buitenachterbeen zou doen, dan kun je natuurlijk ook even op het ‘verkeerde’ been gaan lichtrijden.

Balans

Om de balans van je paard in draf te  verbeteren en om een beetje te spelen met lichtrijden en te oefenen met het volgen van de beweging van je paard, kun je af en toe best even van been verwisselen, zonder dat je van hand verwisselt. Vaak voel je heel goed dat lichtrijden op het buitenachterbeen anders aanvoelt dan op het binnenachterbeen, maar kun je dan net makkelijker een pasje opzij naar binnen vragen of je paard juist net iets beter rechtrichten.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.