Inspiratie voor oefeningen zonder beugels • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gisteren kon je hier al lezen over vragen, die bij sommige ruiters opborrelen wanneer het gaat over rijden zonder beugels en de antwoorden, die Dressage Today daarbij verzamelde. Deze keer een paar oefeningen, die je kunt doen als je aan de longe aan je zit gaat werken terwijl je zonder beugels rijdt.

Molentje

Wanneer je beurtelings met je armen achterwaarts rondjes draait alsof je armen de wieken van de molen zin, dan oefen je rechtop te blijven zitten en maak je ook je schouders los. Je kunt dan de arm, die je niet draait langs je lichaam af laten hangen of als het nodig is kun je je met die hand even vasthouden. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een beugelriem om de hals van je paard doen. Let wel op dat je de schouder van je ‘vrije’ arm terug houdt en niet laat zakken.

Een T

Maak met beide armen opzij een T van van jezelf. Houd je armen eerst recht opzij en probeer als dat goed lukt te draaien met je bovenlichaam zodat je beurtelings met je linker- en rechterarm naar voren en naar achteren wijst. Blijf met je zitvlak in het midden van je paard zitten en laat je benen ontspannen afhangen.

Benen los

Je kunt ook in de maat beurtelings of tegelijk je benen van je paard aftillen en ze de volgende pas weer langs het zadel leggen. Blijf je paard volgen met je zitvlak en je zitbeentjes en houd jezelf als het nodig is, eerst even vast aan de riem om zijn hals. Hoe meer je bij je paard kunt blijven zitten, hoe makkelijker het wordt en hoe dieper je gaat zitten door deze oefening.

Enkels draaien

Je kunt ook je voeten vanuit je enkels ronddraaien en dan bijvoorbeeld eerst tien keer in de maat een draaibeweging richting je paard en dan tien keer in de maat van je paard af. Als je het lastig vindt om je voeten beiden een andere kant op te draaien, doe het dan bijvoorbeeld eerst met beide voeten in de richting van de klok en daarna in de omgekeerde richting.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.