Inspiratie voor met of zonder beugels • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Inspiratie voor met of zonder beugels

Foto: Quillemette Kraaikamp

Als serieuze ruiter ben je eigenlijk altijd bezig met het verbeteren van je paard en jezelf om iedere keer nog iets verder te komen. Zonder beugels rijden, waar in de Verenigde Staten zelfs een hele maand aan gewijd is, ‘No-Stirrup november’, is een hele goede manier om je zit te verbeteren en als ruiter nog dichter bij je paard te komen.

Rechttoe rechtaan

Wanneer je paard er aan toe is en je wilt ook regelmatig een tijdje zonder beugels rijden, maar je hebt niet zo veel inspiratie, bekijk dan deze tips eens. Je kunt ze uiteraard ook gebruiken wanneer je gewoon met beugels rijdt, oefenen is altijd goed en een beetje variatie is beter dan alleen maar een beetje rechttoe rechtaan rijden.

Overgangen

Om te beginnen kun je heel veel overgangen rijden. Juist wanneer je zonder beugels rijdt, werk je op die manier heel goed aan je corestability. Blijf goed recht voor je uit kijken en houd je handen voor je uit, waarbij je steeds de beweging blijft volgen van je paard.

Balkjes

Werken met balkjes is een oefening, die goed is voor de variatie. Zowel met als zonder beugels, maar zonder beugels heeft het nog meer effect op het verbeteren van je houding en zit.

In een wending

Wanneer je dan de drafbalkjes in een wending neerlegt of op een deel van een volte, dan maak je het voor je paard iets makkelijker om rond te blijven gaan en dan kun jij hem makkelijker volgen. Concentreer je goed op het tempo van je paard en probeer dat hetzelfde te houden of hij nu rechtuit gaat over de hoefslag of in een wending over de balkjes. Hoe beter je in het ritme van je paard mee blijft gaan, hoe makkelijker het is om hem te blijven volgen.

Galopbalken

Ook voor het galopperen kun je balkjes gebruiken. Leg dan op een rechte lijn twee balken neer met drie galopsprongen afstand en rijd daar in galop overheen. Als dat goed gaat kun je dat ook ook op de volte doen. Nog een stapje verder kun je bijvoorbeeld overgangen galop, draf, galop vragen, waarbij je tussendoor ook over de balkjes rijdt. Let dan wel op dat je het niet overdrijft, want als je te moe wordt, dan helpt de oefening ook niet meer zo heel goed, dus neem op tijd een pauze.

Iedere dag vijf minuutjes

Zo’n uitdaging als de Amerikaanse ‘No stirrup November’ is leuk, maar betekent niet persé dat je ook een hele maand alleen maar zonder beugels moet gaan rijden om effect te hebben. Wanneer je iedere keer dat je rijdt vijf minuutjes je beugels uit doet, dan merk je na een maand echt wel een hoop verschil.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook