Houd je oudere dressuurpaard in vorm • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Met de moderne technieken en de ontwikkelingen in de diergeneeskunde in combinatie met trainers, instructeurs en ruiters die het belang van een goed trainingsprogramma inzien, zie je steeds vaker dat paarden op hogere leeftijd nog steeds mee kunnen komen in de sport.

Dressagetoday vroeg een paar deskundigen naar wat je er zelf aan kunt doen om je ‘senior’ lang mee te laten gaan zodat je lang plezier met hem kunt hebben.

Correcte basistraining

Net als bij elk ander paard is correcte basistraining heel belangrijk, maar als je met je oudere paard minder of zelfs geen wedstrijden meer rijdt, is het wel iets waar je extra op moet letten. Soms wanneer er geen wedstrijdplanning op de agenda staat, kun je wel eens in de verleiding komen om eens wat vaker rustig aan te doen of een paar extra dagjes vrij in te lassen. Maar juist voor een ouder paard is het belangrijk dat hij regelmatig goed gewerkt wordt.

Lichtrijden

Doorzitten wordt volgens internationaal trainer Felicitas von Neumann-Cosel vaak overgewaardeerd. “Er is bijna niets dat ik mijn paard niet onder het lichtrijden kan laten doen en juist met lichtrijden nodig je je paard uit zijn rug makkelijker los te laten. En hoe losser hij is, hoe beter hij gaat.”

Veel variatie

Laat je paard heel gevarieerd werk doen. Dat is voor ieder paard goed, maar helemaal voor een paard op leeftijd. Zo houd je hem fit, los en soepel. Hoewel een paard leert van herhaling adviseert dierenarts Richard Mitchell om geen dag hetzelfde te doen, juist omdat een te veel aan een en dezelfde training een extra belasting is voor de gewrichten, pezen en aanhechtingen van je paard. En een teveel aan belasting geeft risico op blessures.

Houd ze bezig

Van Neumann raadt ook aan om een paard mentaal bezig te houden, zodat hij enthousiast en geïnteresseerd blijft in zijn werk. Je komt volgens Van Neumann te vaak paarden tegen, die wat verveeld  om zich heen kijken en wat afgestompt lijken, maar dat voorkom je door ze goed bezig te houden. Twee dagen in een week zwaarder werk is eigenlijk wel voldoende voor een ouder paard. Dan heb je tussendoor de tijd om bijvoorbeeld een buitenrit te maken, een dagje alleen maar lang en laag te rijden, een dagje te stappen en een dagje werk aan de hand te doen met je paard. Met zulke afwisseling houd je zijn spieren sterk, zijn rug los en houdt hij zijn conditie.

Ruimte en beweging

Zoals voor elk ander paard geldt, is het ook voor een ouder paard belangrijk dat hij veel ruimte krijgt om te bewegen. Wanneer hij dagelijks in de wei kan is dat vaak een hele goede manier om aan de behoefte tegemoet te komen, maar als dat niet kan, dan is een paddock, een stapmolen of veel wandelen aan de hand ook prima om je paard te laten bewegen. Hoe meer hij kan bewegen hoe langer hij meegaat.

Lees morgen nog een paar tips voor de training van een ouder paard.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.