Houd de benen van je paard gezond • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Houd de benen van je paard gezond

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Iedere ruiter wil graag dat zijn paard gezond is en blijft zodat hij lang plezier heeft met zijn paard. Voor de gezondheid van een paard spelen er een hoop factoren mee, maar zo goed mogelijk zorgen dat zijn benen heel blijven is daar een belangrijk onderdeel van.

Cavallo verzamelde daarom een aantal tips, die je kunt gebruiken om te zorgen dat je de benen van je paard gezond houdt.

Goede bodem

Een goede bodem in je rijbaan is heel belangrijk voor de benen van je paard. Een te zachte bodem is belastend voor de pezen en banden, maar een te harde bodem is weer slecht voor de gewrichten. Ideaal zou zijn als een hoef een afdruk achterlaat van zo’n vijf centimeter, een centimeter of tien is te zwaar en geen afdruk vaak te hard.

Training

Om de benen van je paard sterker te maken moet je hem voldoende trainen. Een half uur goed bewegen in een training is vaak wel minimaal nodig om de benen sterker te maken, maar wat nog belangrijker is, is regelmaat in de trainingen. Beter een aantal keer per week kort, dan af en toe lang.

Opwarmen

Koude starts zijn voor de paardenbenen een risico op blessures, vooral omdat de gewrichten dan nog niet helemaal omhuld zijn met gewrichtsvloeistof. Goed opwarmen in stap is daarom erg belangrijk. Bij paarden, die al veel in beweging zijn zou je tien minuten kunnen stappen, maar voor paarden, die de hele dag op stal staan kun je beter een kwartier of zelfs twintig minuten uittrekken om warm te worden.

Variatie

Ook variatie in de training komt de paardenbenen over het algemeen ten goede. Werken in de rijbaan met een constante bodem, buitenrijden, op gras rijden en op de harde weg zijn allemaal mogelijkheden, die je kunt benutten om te variëren.

Belangrijk voor jong en oud

Rijd grote wendingen, laat je paard regelmatig zijn hals strekken in het werk, zodat hij nog meer over zijn rug gaat lopen en gymnastiseer je paard in de training. Hoe losser en elastischer hij in zijn lijf is, hoe beter hij op zijn benen staat.

Rechtgaan

Een paard dat recht gaat heeft zijn gewicht over zijn benen verdeeld en dat is voor de belasting gunstig. Werk dus aan zijn souplesse en besteed veel aandacht aan het rechtrichten.

Balkjes

Werken over balkjes zowel aan de hand als onder het zadel is ook een goede manier om je paard sterker te maken op zijn benen. Hij leert zijn benen beter neerzetten en zijn passen aanpassen en daarmee help je voorkomen dat hij struikelt of andere onverwachte bewegingen maakt, die schade kunnen brengen.

Veel beweging

Naast goed rijden is ook de manier waarop je je paard houdt van invloed op zijn benen. Hoe meer beweging een paard heeft overdag naast de training, hoe beter. Laat hem dus in de paddock of in de molen of zet hem indien mogelijk op de wei. Die extra beweging komt je paard en de gezondheid van zijn benen ten goede.

Smid

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijkste tip raadt Cavallo aan om de smid regelmatig te laten komen om je paard zijn hoeven te bekappen. Ook als zijn ijzers niet zo snel slijten of als hij geen ijzers heeft en zijn hoeven niet zo lang worden, kun je om hem in de juiste stand te houden, beter regelmatig even de smid laten checken. Scheefstand zorgt voor scheve belasting en brengt meer risico op blessures.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook