Houd de achterbenen aan het werk • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Van toptrainers en topruiters kun je vaak veel leren, maar omdat het qua tijd lang niet altijd mogelijk is om zelf alle clinics te bezoeken, is het ook handig om korte instructievideo’s te bekijken van lessen van toptrainers.

Dressagetrainingonline maakte een paar filmpjes met Catherine Haddad en eentje gaat over het stretchen en de voorbereiding op de verzameling.

Stretchen

Haddad probeert in het filmpje uit te leggen waarom het zo belangrijk is dat je bij het stretchen het lang worden niet aan je paard overlaat, maar dat je je paard actief in een houding rijdt waarin je hem laat stretchen. De achterbenen moeten actief aan de gang blijven en het paard moet langer worden over zijn bovenlijn en zonder dat het ten koste gaat van de energie waarmee hij beweegt.

Uit elkaar

Wanneer je alleen je teugels langer laat worden zonder dat je zorgt dat de verbinding met je hand hetzelfde blijft, dan wordt je paard lang aan de voorkant en aan de achterkant. Zijn achterbenen komen niet meer goed onder zijn lijf en hij valt eigenlijk alleen maar een beetje uit elkaar.

Verzamelen

Voor het verzamelen moet je die verbinding naar je hand en de energie van de beweging net zo goed bewaken als bij het stretchen. Het enig dat echt verandert is de richting van de energie. Bij het stretchen wordt de energie van de beweging vooral omgezet in het behouden van paslengte en het langer worden van de bovenlijn, terwijl bij het verzamelen het paard meer omhoog gaat bewegen en zich meer opricht als gevolg van de extra energie in zijn beweging. Haddad waarschuwt hierbij wel dat verzamelen alleen mogelijk is met een voorwaarts bewegend paard. Als je paard vertraagt in de beweging dan valt er niets te verzamelen, je hebt die voorwaartse energie echt nodig om hem meer te kunnen verzamelen.

Bekijk hier de video

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.