Krijg controle over de achterbenen van je paard • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Elke proef die je ooit zult rijden, op welk niveau dan ook, vraagt dezelfde basiskwaliteiten. De juryleden willen een harmonieuze samenwerking tussen jou en je paard zien, waarbij je paard de oefeningen vloeiend en makkelijk uitvoert.

Makkelijk

Alles zo eenvoudig mogelijk laten lijken is een levenslang doel voor de meeste ruiters en dat lukt alleen  als je de training van je paard hebt opgesplitst in een aantal bouwstenen. Als je zorgt dat je steeds eerst het een goed beheerst voordat je iets nieuws toevoegt en daarna ook pas weer verder gaat als alles bevestigd is, dan creëer je een basis van waar je moeilijkere oefeningen en overgangen uit kunt voeren.

Succes in of buiten de ring

Ook als je nooit van plan bent om wedstrijden te rijden, kun je deze manier van trainen gebruiken om succes te hebben met je paard. Of je nu je overgangen en oefeningen wilt verbeteren, je paard in het algemeen soepeler en sterker wilt hebben of gewoon een fijne partner wilt hebben waar je zowel binnen als buiten fijn mee kunt rijden. Als je de training vanuit de basis steeds verder uitbouwt en de logica begrijpt van hoe oefeningen zijn opgebouwd en waarom je de volgorde aan kunt houden, die ook in de proeven wordt gebruikt dan werk je stapsgewijs er naartoe dat je rijkunstig alle sleutels aan je bos krijgt om je paard optimaal te trainen.

Oefening

Horse and rider gaf een oefening, waar je voordeel aan kunt hebben of je nu op een jong en onervaren paard zit of op een verder opgeleid paard. Als je dit oefent, dan verbeter je je zit en ontwikkel je jezelf als ruiter. Het gaat erom dat je leert voelen wanneer je paard welk achterbeen gebruikt, zodat je het ritme beter gaat voelen en je paard ook op het juiste moment aanwijzingen kunt gaan geven.

Hulp

Om te leren voelen wat je paard met zijn achterbenen doet en wanneer, kun je het beste iemand vragen om even met je mee te kijken. Wanneer je dat niet hebt, dan is het handig om met spiegels te rijden.

Het is het makkelijkst te voelen wanneer een paard draaft. Pas op dat je niet naar beneden gaat zitten kijken om te voelen wat er gebeurt, dan ga je verkeerd zitten. Het bewust worden van wanneer je paard zijn linker- of rechterachterbeen naar voren zet is iets dat je kunt leren en wat je heel goed kan helpen om je paard beter te kunnen rijden.

Links-rechts

Laat degene die bij je in de baan staat vertellen wanneer je paard zijn linker- en rechterachterbeen naar voren zet. Concentreer je op wat je voelt en probeer daarna zelf hardop te roepen wanneer hij zijn benen naar voren zet. Zit je goed en heeft degene, die je hielp gezegd dat alles goed ging, ga dan bijvoorbeeld de volte verkleinen en vergroten terwijl je blijft concentreren op wanneer hij zijn achterbenen naar voren beweegt. Rijd eens een acht en doe het daarna op de andere volte of rijd slangenvoltes. Hoe vaker je oefent hoe beter je de beenzetting gaat voelen.. En als je je hulpen dan ook in het ritme geeft, gaat je paard vaak steeds makkelijker luisteren en dat kun je weer gebruiken in de oefeningen.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.