Hoe weet je wat de goede manier van trainen is? • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de paardenwereld zijn er zoveel verschillende meningen over zoveel verschillende onderwerpen. Vraag tien verschillende ruiters naar wat zij vinden over les, voeding, zadels en hoofdstellen of bijvoorbeeld dierenartsen en hoefsmeden en je krijgt waarschijnlijk meer dan vijf verschillende antwoorden.

Meer wegen naar Rome

Dat geldt niet alleen voor willekeurige ruiters in een willekeurige stal, maar ook voor ruiters, die op een wat hoger niveau in de sport succesvol zijn. Waar iedereen het over het algemeen voor wat betreft de training wel over eens is, is dat je moet beginnen bij de basis en stapje voor stapje moet opbouwen. Alleen dat doen veel ruiters dan weer niet helemaal hetzelfde. Om te weten welke manier van trainen de juiste is voor jou als er meer wegen zijn die naar Rome leiden, zette Horselistening een paar punten op een rijtje.

Luister naar je paard

Een van de beste maatstaven om te zien of je het voor jou juiste systeem volgt is om te luisteren naar je paard. Hoe reageert hij op de manier waarop je hem de dingen leert en op de manier waarop je hem uitdaagt. Heeft hij plezier in zijn werk, merk je dat hij vooruit gaat en voelt het goed wat je met hem doet. Dat zijn de eerste tekenen dat je met hem op de juiste weg bent.

Gezondheid

Je bent als ruiter al scherp op de gezondheid van je paard en je zorgt al dat hij alles krijgt wat hij nodig heeft als je denkt aan voer, verzorging en eventuele aanvullende zorg van een masseur of therapeut. Maar als je hem op de juiste manier traint heeft dat ook een positief effect op zijn gezondheid. De training zorgt ervoor dat je paard zijn spieren goed ontwikkelt, waardoor hij mooier wordt, maar je ziet het bijvoorbeeld ook doordat hij letterlijk lekker in zijn vel komt te zitten en nog meer gaat glanzen.

Beweging

Een ander iets waar je aan kunt zien of je hem op de juiste manier aan het trainen bent is als hij steeds beter gaat bewegen. Met de juiste training maak je het voor een paard mogelijk om nog beter en ruimer te gaan bewegen omdat je hem soepeler, elastischer en sterker maakt.

Makkelijker

Je hebt in de training altijd wel dingen die eerst wat moeilijker gaan of waar je langer voor nodig hebt om ze onder de knie te krijgen. Eén van de tekenen dat je op de juiste weg bent is als je merkt dat dingen steeds makkelijker gaan. Soms sta je een tijdje stil (of lijk je stil te staan), maar dan maak je daarna weer een grote sprong voorwaarts. De vooruitgang die je ziet op een wat langere termijn is daarom ook een bevestiging dat je goed bezig bent.

Voldoening

Het gevoel van voldoening dat je hebt als je weer eens een ‘aha’-moment hebt in de training en alle puzzelstukjes passen ineens in elkaar, geeft ook aan dat je op de goede weg zit. Net als de herkenning die je kunt hebben als je een topruiter hoort vertellen over zijn trainingsschema’s of zijn manier van werken.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.