Hoe herken je… de juiste beugellengte? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hoe herken je… de juiste beugellengte?

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als dressuurruiter moet je je benen lang langs je paard laten vallen. Maar niet iedereen heeft hetzelfde rijniveau of dezelfde fysiek. Als je 1m55 bent, ziet een ontspannen, lang been er toch anders uit dan wanneer Hans Peter Minderhoud op Dream Boy zit.

Het lange dressuurbeen is een mooi streven, maar in de praktijk niet altijd mogelijk of praktisch. Hoe bepaal je wat voor jou en je paard de ideale beugellengte is?

Begin bij het paard

Als je op een jong paard zit, of een paard dat net weer in training staat, dan is een kortere beugel vaak een goed idee. Daarmee kan je wat gemakkelijk je zit lichter maken, zodat het voor je paard gemakkelijker wordt om zijn rug goed te gebruiken. Ook voor paarden die moeite hebben om goed over de rug te gaan en die vaak strak worden in de bovenlijn kan dit werken. Maak je beugels een klein gaatje korter om je paard te helpen en je zit te ‘verlichten’.

Rijervaring

Een ruiter of amazone die voor het eerst gaat starten denkt vaak dat de beugels lang moeten zijn, want zo ‘hoort dat er uit te zien’. Maar als je je beugels langer maakt voordat je daar aan toe bent, dan ga je met je knieën of je bovenbenen knijpen om in balans te blijven. Daarmee komt je onderbeen los van je paard of wordt opgetrokken. Je valt dan wat voorover of gaat op je tenen in de beugels staan. Sommige mensen moeten zich zelfs aan de teugels vasthouden! Dat is natuurlijk allemaal niet de bedoeling.

Om je been op een comfortabele manier te kunnen verlengen moet je kracht, souplesse en een daadwerkelijk onafhankelijke zit ontwikkelen. Dat kost tijd en oefening en is bovendien iets dat je bij moet houden, je bent daarbij nooit klaar.

Anatomie

In het ideale geval zijn de schouder, heup en hiel van de amazone of ruiter op één lijn. Dat hoor je instructeurs ook vaak zeggen. Als je erg korte benen hebt, of anderszins niet helemaal de ideale anatomie hebt, dan kan dat best lastig zijn. Als je het te hard probeert terwijl je lijf in de weg zit, dan loop je het risico dat je gaat forceren of verkrampen. En dat komt je rijderij weer niet ten goede…

Als je het principe aanhoudt dat het puntje van je tenen net voor de loodlijn van je knieën moet zijn, dan ben je meestal al een heel eind. Daarmee krijg je een comfortabele en effectieve hoek in je knie, zonder dat je voorover valt, achterover leunt of stabiliteit verliest.

Zijn jouw beugels op maat?

Om te bepalen of je de juiste beugellengte hebt, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Sta je bij het lichtrijden op het hoogste punt vrijwel rechtop? Als je het gevoel hebt dat je niet helemaal ‘vrij’ staat op het hoogste punt van je lichtrijden, dan zijn je beugels waarschijnlijk te kort.
  • Kun je de beweging van je paard goed volgen bij het doorzitten in draf en in de galop? Als je voorover moet leunen om mee te gaan, dan zijn je beugels waarschijnlijk te kort.
  • Komen de beugels soms los van je voeten, of rommelen je voeten in de beugels heen en weer zodra je gaat draven of galopperen? Dan zijn je beugels waarschijnlijk te lang.
  • Heb je moeite om je hakken horizontaal of iets laag te houden tijdens het rijden, of sta je op je tenen in het lichtrijden? Dan zijn je beugels waarschijnlijk te lang.

Langzaam verlengen

Om die ideale, lange ‘dressuurbenen’ te krijgen, kun je oefenen met het ontspannen van je bovenbenen en bekken. Dat kost tijd, maar je kunt je beugels soms wel iets langer krijgen met training en een echte onafhankelijke zit.

Laat je echter niet verleiden om je beugels maar vast langer te maken om het er ‘mooier’ uit te laten zien. De belangrijkste overweging voor beugellengte is of het comfortabel is voor je paard en of jij er effectief en in balans mee kan rijden.

Lees ook: Het belang van je bovenbeen

Bron: Howtodressage.com

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook