Het nut van stappauzes volgens een fysiotherapeut • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Het nut van stappauzes volgens een fysiotherapeut

Foto: Arnd Bronkhorst

Stappauzes zijn belangrijk in de training van je paard. Eerder deze week kon je hier al lezen wat Jessica von Bredow-Werndl vertelde over onder andere het motiveren van je paard en het belang van stappauzes vanuit het oogpunt van een dierenarts, deze keer vertelt een fysiotherapeut waarom stappauzes belangrijk zijn.

Revalidatie

Bij de revalidatie van een paard zijn de stappauzes een essentieel onderdeel om de patiënt weer fit te maken. “We werken in een verhouding van 1:3”, vertelt humaan en paardenfysiotherapeut Christel Auer. “Zodra een paard weer mag draven, zeg maar vijf minuten, verdeel je deze vijf minuten in intervallen. Het paard moet in deze intervallen een halve minuut draven en dan anderhalve minuut stappen. Je doet dit omdat de spieren in het begin niet stabiel genoeg zijn en dus in de tussentijd moeten herstellen.”

Ook voor in het algemeen

Wat voor revalidatie geldt, geldt ook voor de training in het algemeen. Misschien niet meer in een verhouding van 1:3, maar de pauzes zijn een must voor de spier. “De spier is het elastische deel van het lichaam dat bewegingen absorbeert en buffert en zo een beschermende functie heeft voor gewrichten, pezen en banden”, aldus Christel. “Maar als de spieren overbelast zijn, beginnen ze te verkrampen, de spier sluit zich, de bloedsomloop wordt beperkt en zijn beschermende functie gaat verloren. De belasting gaat dan direct naar de structuur. Stappauzes zijn dus altijd belangrijk om spiervermoeidheid te voorkomen, om te regenereren en om de bloedsomloop op gang te houden.”

Ook afvoer

De stappauze is echter niet alleen voor de aanvoer, maar ook voor de afvoer van afvalproducten van de spieren, pezen en banden via het lymfesysteem belangrijk. “Wanneer het precies tijd is voor een pauze hangt af van het paard en de intensiteit van de trainingsinterval”, aldus de fysiotherapeut. “De ruiter moet er een gevoel voor krijgen, paarden laten vaak goed zien of ze geen kracht meer hebben. Als je je paard keer op keer moet blijven drijven, dan is het al niet meer optimaal.”

Sloffen

Voor Christel betekent de stappauze zeker niet dat een paard maar wat rond mag sloffen. “Het paard moet actief blijven in de stap en zijn evenwicht en balans bewaren of het nu met aangenomen of met lange teugel wordt gestapt”, legt Christel uit. “Met andere woorden, een positieve aanspanning is belangrijk en elke gecontroleerde beweging is een goede beweging. De ruiter moet zijn paard in balans brengen, dan blijft het paard gezond en dient de stappauze zijn doel.”

Bron: Reiterrevue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook