Het juiste tempo vinden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Het juiste tempo vinden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training van je paard is het belangrijk dat je als ruiter de controle hebt over het tempo waarin je rijdt. Je wilt voorwaarts, maar niet snel anders verliest je paard zijn balans en je wilt ook even kunnen versnellen of vertragen op je hulp.

Anders

Omdat het best nog wel lastig kan zijn om te weten wat nou precies het ideale tempo voor je paard is, gaf Ali Brock op Practical Horseman een paar tips. Het ideale tempo is voor de meeste paarden anders en het kan ook bij een paard soms best nog iets verschillen, maar om te bepalen welk tempo ideaal is moet je in ieder geval goed opletten op hoe je paard aanvoelt onder je.

Vragen

Er zijn een aantal vragen, die je jezelf kunt stellen waarmee je het een stukje duidelijker kan maken voor jezelf hoe het ideale tempo voelt.

Wat kan ik nu doen?
Belangrijke vragen, ongeacht in welke gang je rijdt zijn bijvoorbeeld: ‘Wat kan ik nu doen? Heb ik nu voldoende balans, voldoende voorwaarts en voldoende verbinding van achter naar voren om een overgang te maken of een oefening te rijden?’

Wanneer je bijvoorbeeld aan het draven bent, zou je dan makkelijk een overgang kunnen maken naar de stap? Of naar de galop? Of wanneer je aan het galopperen bent, zou je dan makkelijk een stukje kunnen appuyeren (als je paard daar al aan toe is) of kun je een goede overgang maken naar de draf, de stap of het halthouden?

Verandering

Als je ontdekt dat je eerst iets behoorlijk moet aanpassen voordat je een overgang of een oefening kunt vragen, dan is het tempo hoogstwaarschijnlijk niet in orde. Dan moet je eerst zorgen dat het tempo van jou wordt.

Controle

Je hoeft niet heel groot en sterk te zijn in je hulpen om het tempo te kunnen controleren, maar een onafhankelijke zit speelt wel een grote rol, net als het onafhankelijk kunnen geven van de hulpen.. Om je paard iets te kunnen vertellen moet je eerst dichtbij hem gaan zitten, want dan heb je de meeste invloed op hem en vervolgens moet je de leiding nemen en hem met je zit vertellen dat hij wat rustiger moet bewegen of juist iets meer voorwaarts.

Het ideale tempo voor je paard is dus het tempo van waaruit je oefeningen kunt rijden en overgangen kunt maken zonder dat je iets hoeft te veranderen en waarbij je paard fijn in balans loopt en zichzelf draagt.

Lees de volgende keer een paar oefeningen, die je kunt doen om meer controle over het tempo te krijgen.

Bron: Practicalhorseman

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook