Het doel en de waarde van voorwaarts-zijwaartse oefeningen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voorwaarts-zijwaartse oefeningen spelen een grote rol in de opleiding van je paard en op de weg naar meer kunnen verzamelen. Monica Theodorescu legde op Dressagetoday uit waarom dat zo is en begon daarmee met een citaat van haar vader Georg Theodorescu: “Paarden verzamel je niet met je hand en je sporen, maar dat doe je door het rijden van oefeningen.”

Correcte zit

Een correcte houding en zit van de ruiter zorgt dat een paard in voorwaarts-zijwaartse oefeningen kan  ondertreden, zich door zijn hele lijf kan buigen, nageeflijk kan blijven en los en ook weer rechtgericht kan worden. Het Skala der Ausbildung is daarbij een goede houvast voor het opbouwen van het werk.

Afhankelijk van het paard

Welke voorwaarts-zijwaartse oefeningen nodig zijn in de training hangt af van het paard en van de vorm van de dag. Het doel is in ieder geval om hem soepeler te maken, sterker en om zijn balans te verbeteren. Voor een jong paard kan dat betekenen dat een pasje wijken meer dan genoeg is, terwijl een Grand Prix-paard misschien baat heeft bij een niet zo scherp gereden appuyement bij het losrijden. Wat voor elk paard belangrijk is, is dat de oefening correct wordt gereden en dat je als ruiter het werk aanpast aan het paard.

Wanneer?

Volgens Theodorescu kun je niet zeggen dat een paard op een bepaalde leeftijd bepaalde oefeningen moet kunnen uitvoeren. Je kunt beginnen met voorwaarts-zijwaartse oefeningen als een paard correct gebogen op een volte kan gaan, met behoud van tempo en ritme en daar vandaan ook weer verder kan op een rechte lijn.

Paar passen

Als richtlijn bij het aanleren van voorwaarts-zijwaartse oefeningen houdt Theodorescu altijd aan dat een paar pasjes al genoeg zijn. “Mijn vaders worden klinken altijd nog door in mijn hoofd als ik met de paarden aan het werk ben en hij zei altijd: ‘Een paard moet de oefening makkelijk vinden en hij moet de hele training gemotiveerd blijven’. In het begin een paar pasjes vragen zorgt er dan ook voor dat hij zijn balans niet verliest en dat hij niet nerveus wordt, maar juist merkt dat zijn inzet wordt gewaardeerd, zodat je er later op voort kunt bouwen.”

Tips

Enkele tips, die de Duitse amazone gaf waren deze:

  • Werk zeker in het begin vooral in een arbeidstempo als je voorwaarts-zijwaartse oefeningen vraagt en verzamel pas als de oefeningen zwaarder worden. Bij een wat luier paard kun je altijd het tempo wat voorwaartser houden.
  • Corrigeer fouten niet in het rijden van de oefening. Gaat er iets fout, stop dan de oefening, bereid je paard opnieuw voor en vraag dan de oefening opnieuw.
  • Vraag korte stukjes opzij. Kwaliteit gaat echt boven kwantiteit.
  • Begin met wijken en schoudervoor vragen als je met voorwaarts-zijwaartse oefeningen begint. Later wordt dat schouderbinnenwaarts, travers rijden en appuyeren.

Morgen kun je hier meer lezen over de voorwaarts-zijwaartse oefeningen zelf en de tips, die Theodorescu geeft om deze in de training te gebruiken.

Bron: Dressagetoday

 

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.