Het belang van je bovenbeen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Het belang van je bovenbeen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

We weten allemaal dat je onderbenen heel belangrijk zijn bij goed paardrijden en het geven van hulpen. Maar hoe zit het eigenlijk met je bovenbenen? Wat is hun functie en hoe bereik je een juiste ligging? En hoe kan je je paard beïnvloeden met subtiele hulpen van je bovenbeen?

De juiste positie

Je bovenbeen moet lang en vlak tegen het zadel liggen, met je dijbeen iets naar voren gedraaid. Als je op deze wijze gaat zitten, worden je zitbeenknobbels verder in je zadel ‘getrokken’. Daardoor krijg je een ‘diepe zit’ en heb je meer contact met je paard. Een lang bovenbeen zorgt ervoor dat je heupen flexibeler zijn en dat je zitbeenknobbels verder uit elkaar komen te staan. Daardoor zit je op een groter oppervlak en ben je beter in staat om de beweging van je paard te volgen. Als je onafhankelijk kan zitten in de juiste positie, kan je je paard beter laten lopen. Dit doe je met behulp van je bovenbenen, zit en houding in het zadel.

Hoe doe ik dat?

Om je bovenbeen in de juiste positie te brengen, leg je deze ontspannen tegen het zadel, met je dijbeen iets naar voren. De knieën zijn ontspannen en je gewicht zit in je hiel. Van de zijkant gezien is je hele been aangesloten en relaxed aan je paard, met de knieën en tenen naar voren gericht. Om dit te kunnen, moet je in staat zijn om je binnenbeenspieren te verlengen. Het kost even tijd om dit te oefenen. Als je binnenbeenspieren flexibel zijn, zak je verder in het zadel. Aanklemmen met je dijen en knieën is echt uit den boze. Als je dat doet, duw je jezelf als het ware uit het zadel, zet je je heupen vast en wordt je zit instabiel. Probeer klemmen dus altijd te voorkomen!

De schouder beïnvloeden

Je kunt je bovenbeen gebruiken om de schouder van je paard te plaatsen of begrenzen. Als je je bovenbeen aan één kant lang maakt en aan die kant ook je zitbeenknobbel laat zakken, kan je voorkomen dat je paard over de schouder wegvalt. Als je de schouders opzij wilt meenemen, ontspan je je bovenbenen en maak je ze langer. Je voelt dan een kleine draaiing in je dij, waardoor je dieper komt te zitten. Gebruik allebei je zitbeenknobbels om de schouders te sturen in de richting die je wilt.

Tempocontrole

Je kunt je bovenbenen ook gebruiken, samen met je zitbeenknobbels,  om het tempo en ritme van je paard te beïnvloeden. Om langzamer te gaan of je voor te bereiden op halthouden of een overgang terug, vertraag je het ritme van je zit, terwijl je de binnenkant van je dij iets aanspant en je been lang blijft maken. Je paard zal dan terugkomen.

Horizontaal evenwicht

Veel paarden hebben de neiging om op de voorhand te vallen. Een bovenbeenhulp kan je paard helpen om zijn balans te houden en meer gewicht op de achterhand over te nemen. Op die manier worden de schouders lichter en kan de schoft rijzen. Gebruik je zit, bovenbeen en romp tegelijkertijd om een halve ophouding te geven. Hierdoor komen de achterbenen meer onder de massa en trekt je paard zijn buikspieren aan.

Oefeningen voor een langer bovenbeen

Je houding en zit zijn een constant aandachtspunt om goed dressuur te kunnen rijden. Dat betekent dat je moet oefenen. Een paar simpele oefeningen om je bovenbenen langer te leren houden zijn:

  • Haal je voeten uit de beugels en swing je benen om-en-om van voor naar achter.
  • Trek je knieën op tot de zadelknop en laat je benen vervolgens langzaam zakken door je hielen naar achteren en naar beneden te duwen.
  • Houd je benen van de flanken van je paard en ‘fiets achteruit’.

Als je bij het uitstappen elke keer vijf minuten aan deze oefeningen werkt, ontwikkel je souplesse en ‘spiergeheugen’ in je bovenbeenspieren. Het zal dan ook steeds gemakkelijker worden om je been lang te houden tijdens het rijden. Je zal binnen een paar dagen verschil merken. Het maakt niet uit of je korte of lange benen hebt: als je je bovenbeen goed gebruikt, dan heeft dat een enorm positief effect op je dressuurtraining.


Bron: Howtodressage.com / Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook