Het belang van hoeken, je hoofd gebruiken en nageven met je hand • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Het belang van hoeken, je hoofd gebruiken en nageven met je hand

Carl Hester Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je serieus bezig bent met wedstrijdrijden, dan wil je natuurlijk zorgen dat je je paard zo goed mogelijk voorstelt. Je oefent thuis, neemt les, laat jezelf filmen en zorgt dat je goed weet wat goed gaat en wat je nog even moet oefenen.

Individueel

Iedere ruiter heeft zo zijn eigen dingen die hij aan moet pakken en er zijn natuurlijk ook nog eens meerdere wegen naar Rome, maar vaak zijn een paar tips van een toptrainer ook welkom en daarom verzamelde Horse and Hound een paar tips en wijsheden, die Carl Hester onlangs deelde op een clinic. Gisteren kon je hier ook al een paar tips lezen van de Britse toptrainer.

Leer hoeken rijden

“Zo’n beetje alles in een proef begint in een hoek, dus moet je zorgen dat je je hoeken echt goed leert rijden”, aldus Carl. Een goede manier om je hoeken te oefenen is volgens de trainer om bijvoorbeeld op de lange zijde te galopperen en dan helemaal aan het uiterste eind van de lange zijde in de hoek halt te houden(als je paard daar al aan toe is, anders kun je het ook in draf oefenen). Laat hem daar netjes stil staan, draai hem dan naar rechts en galoppeer dan in de rechtergalop (of draaf) vervolgens weer terug op de lange zijde en herhaal dit in de hoek aan de andere kant, waar je hem dan naar links draait na het halthouden.

Gebruik je hoofd

“Het verschil tussen een gemiddelde ruiter en een goede ruiter zit niet alleen in het verschil in goed kunnen zitten, maar ook in het verschil in denken”, vertelt de Britse topruiter. “Weten wat er verwacht wordt en hoe je het voorbereidt, maakt ook een groot verschil. Wanneer je bijvoorbeeld precies weet hoeveel galopsprongen je paard op een korte zijde maakt, dan weet je bij een slangenvolte met wissels, precies bij welke galopsprong je de wissel moet vragen, zonder dat je daar hoeft te kijken waar je bent. Je kunt je dan volledig richten op de kwaliteit van de galop en de wissel.”

Nageven en opnemen

“Een paard moet zichzelf kunnen dragen en dat moet je als ruiter steeds willen controleren. Het is dus een hele goede gewoonte om thuis in de training heel regelmatig even na te geven met je hand en je teugel daarbij ook echt even iets langer te laten en dan weer op te pakken”, vervolgt Carl. “Zelfs al doe je dit maar drie passen per keer. Als je paard in balans is, dan wordt hij er alleen maar fijner en meer ontspannen van. En zo niet, dan weet je waar je aan moet werken.”

Elke overgang telt

“Elke overgang telt, altijd”, aldus Carl. “Je kunt niet verwachten dat je paard in de proef alle overgangen goed doet als het thuis de ene keer wel en de andere keer niet hoeft. Rijd dus iedere overgang bewust van de allereerste als je opstapt tot aan de laatste overgang naar het halthouden als je klaar bent.”

Eindig positief

“Zorg tot slot dat je altijd positief eindigt. Zowel thuis als op wedstrijd. Wanneer je een slechte proef hebt gereden – en dat overkomt iedereen wel eens – rijd dan nog heel even de losrijbaan in en laat je paard nog even een paar rondjes iets doen waarvan je weet dat hij het makkelijk vindt, dan kun je altijd positief eindigen en dat is zowel voor je paard als voor jezelf goed”, besluit de ruiter.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook