Hennie Roffel: 'Verzamel naar babysteps, maar rijd ook weer weg' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hennie Roffel: ‘Verzamel naar babysteps, maar rijd ook weer weg’

Foto: RM Photography-Ryanne Tichelaar

Hoe verder je paard komt in de training, hoe meer je hem ook kunt gaan verzamelen en op een zeker moment kom je dan zelfs toe aan een dribbeltje richting de piaffe. Natuurlijk moet je als eerste zorgen dat de voorwaarden zoals het actief voor je been zijn, goed door het lijf gaan en fijn nageeflijk zijn, goed zijn, maar het is ook belangrijk dat je als ruiter zorgt dat dat zo blijft.

Grand Prix-amazone Hennie Roffel, die zelf naast het trainen van paarden ook veel tijd besteedt aan het begeleiden van leerlingen, legt uit waar zij op let. “Bij het trainen van de ‘baby-steps’, de voorbereiding op het uiteindelijke piafferen, wil je eigenlijk de hele tijd voelen dat je paard actief en nageeflijk blijft”, steekt de amazone van wal. “Zodra je merkt dat je impuls verliest of dat je paard zich vast gaat houden, dan moet je onmiddellijk weer naar voren rijden en het in het voorwaarts gaan weer herstellen.”

Schakelen

“Om te beginnen met het verzamelen probeer ik altijd veel te schakelen en dan mijn paard steeds kleiner te laten gaan, waarbij het gevoel heel actief blijft. Dat doe ik door hem echt met mijn zit terug te nemen en dan met mijn hand op te vangen en hem daarbij ook heel fijn nageeflijk te houden”, legt Roffel uit. “Maar wat minstens net zo belangrijk is, is om dat af te wisselen met echt weer naar voren rijden en hem ook weer achter je hand aan zich te laten strekken.”

Herhalen

“Door dit veel te herhalen, maak je je paard steeds sterker van achteren en bouw je steeds meer toe naar een dribbeltje”, aldus de amazone. “Daarbij moet je altijd op blijven letten dat je paard recht blijft en van achter naar voren naar je hand blijft en als dat niet zo is consequent eerst naar voren rijden als je een van die dingen verliest.”

Draf of stap

Het hangt van het paard af of je een dribbeltje beter begint vanuit draf of vanuit stap. Voor het ene paard is het juist het terugrijden in het drafritme, waar hij het beste mee ondertreedt en een andere vindt het makkelijker vanuit stap. “Wanneer ik het vanuit stap vraag, dan is de voorbereiding net als in de draf wel dat ik een paard steeds kleinere stapjes laat maken en zichzelf daarbij echt wil laten dragen en pas als dat goed gaat een dribbeltje vraag”, legt Roffel uit. “En ook als je vanuit de stap een dribbeltje vraagt wil je altijd afwisselen met naar voren rijden en je paard zich weer laten strekken.”

Beloning

Het naar voren rijden en een paard zich weer lang laten maken is niet alleen goede en noodzakelijke gymnastiek, het is volgens Roffel ook een hele goede beloning. “Wanneer je paard antwoord geeft je voelt dat hij het goed probeert te doen, al zijn het maar een paar pasjes, dan is het vaak ook een ultieme beloning om hem dan helemaal lange teugel te geven’, vervolgt de amazone. “Soms geef ik zelfs helemaal lange teugel en ben ik klaar als ik voel dat een paard echt heeft begrepen dat hij aan moet treden en zijn best doet.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook