Hennie Roffel: 'Houd je paard rechtop in het appuyement' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hennie Roffel: ‘Houd je paard rechtop in het appuyement’

Foto: RM Photography-Ryanne Tichelaar

Wanneer je als ruiter succesvol door de B, de L en de M gaat met je paard, dan komt er een moment dat je met de appuyementen gaat beginnen. De proeven zijn zo opgebouwd dat je paard als hij dat niveau heeft bereikt ook zachtjes aan toe is aan die oefening, maar voor ruiters kan het toch nog wel eens lastig zijn.

Grand Prix-amazone Hennie Roffel, die zelf naast het trainen van paarden ook veel tijd besteedt aan het begeleiden van leerlingen, legt uit waar zij altijd op let en begint bij voorkeur met de oefening in stap.

Balans

“Het voordeel van het beginnen in de stap is dat je de tijd hebt om echt goed na te denken over wat je moet doen en daarbij ook echt het gevoel te krijgen wat bij het appuyeren hoort”, vertelt Roffel. “Het belangrijkst bij het appuyeren is dat je je paard van je binnenbeen naar je buitenteugel rijdt en dat hij echt in zijn lichaam gebogen is om dat binnenbeen. Pas als dat goed voor elkaar is neem je hem met je buitenbeen mee in de richting waarin je wilt appuyeren.”

Impulsverlies

“Wanneer een ruiter te veel of te snel vanuit zijn buitenbeen rijdt, dan krijg je impulsverlies of dan gaat een paard met zijn achterhand te ver opzij en dan gaat het appuyement dus niet goed”, legt de amazone, die onlangs nog drie weken in Australië was om een drietal meerdaagse clinics te geven, uit. “Je wilt je paard juist rechtop houden met zijn schouders mooi voor je uit en dat lukt alleen als hij echt mooi naar je buitenhand gaat.”

Wijken

“Wanneer je je paard goed gebogen hebt en goed naar je buitenhand, maar je merkt dan in het appuyement dat hij toch zijn kaak vastzet of door je binnenbeen heen valt, dan los ik dat graag op door hem dan in tegengestelde richting te laten wijken”, vervolgt Roffel. “Wanneer je dan een paar passen de andere kant op gaat met dezelfde buiging en stelling en je voelt dat je paard weer correct buigt en nageeft, dan kun je heel vloeiend weer verder appuyeren.”

Niet doorgaan

“Als het in het appuyement niet goed gaat, dan kun je beter niet koste wat koste doorgaan met appuyeren, want daarmee train je alleen het verkeerde en krijg je meer spanning. Juist door hem even uit het appuyement te duwen, krijg je de controle weer terug en kun je sneller weer verder met de oefening”, legt de amazone uit. “Het voordeel van eerst oefenen in de stap is natuurlijk dat je dan iets meer tijd hebt, maar wel goed leert voelen hoe je paard in balans blijft en dat kun je dan later ook in draf makkelijker toepassen.”

Licht contact

Wanneer je het appuyement op die manier voorbereidt en rijdt, dan heb je een licht contact aan de voorkant, omdat je je paard vanuit zijn achterbeen naar je hand hebt gereden. “Je hebt dan lossigheid in zijn schouders en je paard is echt voor je uit”, vertelt Roffel. “Op die manier kun je je paard mooi voorwaarts een appuyement in rijden waarbij hij mooi in balans kan blijven en zichzelf draagt.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook