Hennie Roffel: 'Geef niet te veel hulpen voor de keertwending' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hennie Roffel: ‘Geef niet te veel hulpen voor de keertwending’

Foto: RM Photography-Ryanne Tichelaar

Wanneer je lekker bezig bent met de training van je dressuurpaard komt er een moment dat je keertwendingen om de achterhand gaat rijden met je paard. Dat is voor sommige ruiters en paarden best een lastige oefening, maar als je zorgt dat je goed weet wat je wilt en dat je paard begrijpt wat je bedoelt, dan is vaak al een stuk makkelijker.

Grand Prix-amazone Hennie Roffel, die zelf naast het trainen van paarden ook veel tijd besteedt aan het begeleiden van leerlingen, legt uit waar zij op let. “Allereerst vind ik het belangrijk dat een ruiter niet heel veel hulpen tegelijk gaat geven”, begint Roffel te vertellen. “Ik zie nog regelmatig dat ruiters van alles gaan doen op hun paard en daar alleen maar nog meer de kluts van kwijtraken net als hun paard. Dan wordt het alleen maar extra ingewikkeld. Een goede voorbereiding is wel belangrijk net als zorgen dat je het stapritme en de balans goed bewaart.”

Beenzetting

“Voordat je aan keertwendingen gaat beginnen moet je zorgen dat je weet en voelt hoe de beenzetting van je paard in stap is zodat je dit kunt controleren”, aldus de amazone. “En dat geldt ook voor het stapritme.”

Plaatsen

Roffel begint graag in travers te stappen op de lange zijde als voorbereiding voor de keertwending. “Ik wil graag de achterbenen van mijn paard kunnen plaatsen en travers langs de hoefslag is daarvoor een goede oefening. Wanneer dat lukt dan ga ik verder op een grote volte in travers en dan moet je goed opletten dat de stap zuiver blijft en je paard nageeflijk”, vervolgt ze. “Je kunt de volte dan kleiner maken door de voorhand meer meer te nemen om de achterhand, waarbij je steeds blijft letten op het behoud van de takt en de regelmaat.”

Rechtop

Een ander aandachtspunt van Roffel bij het oefenen voor de keertwendingen is dat je paard rechtop moet blijven lopen. “Wanneer je te veel stelling vraagt aan de voorkant, dan gaat een paard snel een beetje erin hangen en dat wil je niet”, vertelt de amazone. “Zodra ik dat merk rijd ik een paard ook altijd eerst weer uit de keertwending vanuit mijn binnenbeen naar buiten.”

Voorhand om de achterhand

“Bij een keertwending wil je de voorhand om de achterhand heen laten draaien en daarbij wil je dat je paard zijn buitenachterbeen optilt en naar voren blijft zetten. Hij hoeft dat buitenachterbeen niet voor zijn spilbeen langs te scharen”, legt Roffel uit. “Het is optillen en weer naar voren zetten terwijl je paard fijn nageeflijk blijft stappen. Hij moet eigenlijk gewoon rechtop draaien.”

Variatie

Variatie in houding is voor Roffel in alle oefeningen belangrijk en daarom adviseert ze ook om in het rijden en oefenen van de keertwendingen te variëren met de houding en de halslengte van je paard. “Wanneer je hem met een iets langere hals de oefening laat doen, dan is dat goed voor de ontspanning, zolang je maar wel op blijft letten dat hij zijn achterhand eronder moet zetten en zijn gewicht ook een beetje naar achteren moet verplaatsen.”

Vier passen

Wanneer je paard netjes actief blijft stappen en goed nageeflijk blijft dan zou jij eigenlijk in vier passen de keertwending moeten kunnen maken volgens de amazone, maar daarbij moet je ook rekening houden met wat voor paard je hebt. “Wanneer een paard snel hectisch wordt en ook snel gaat dribbelen in plaats van stappen, dan wil je hem liever een beetje ‘lui’ laten stappen en wanneer je er juist eentje hebt, die makkelijk een beetje stil kan vallen, die moedig je juist een beetje aan om een goede stap te kunnen houden.”

Eruit

Dat je als ruiter consequent moet zijn om je paard iets te leren dat is over het algemeen wel bekend, maar Roffel benadrukt wel dat je dat ook moet doen als je iets van je paard vraagt en hij doet het niet goed. “Wanneer je merkt dat je paard zijn ritme in stap verliest of dat hij naar binnen of naar buiten valt, rijd hem dan gelijk weg uit de keertwending en vraag eerst een stukje schoudervoor zodat hij weer correct van je binnenbeen naar je buitenhand gaat.”

Nadenken

Wanneer je de keertwendingen op deze manier oefent en traint dan leer je je paard dat hij ook even na mag denken over wat hij moet doen. Als hij begrijpt wat er van hem gevraagd wordt en daarbij ook merkt dat er geen spanning of stress bij komt kijken, dan kan hij ook in alle ontspanning een mooie keertwending maken.

Appuyement

Voor wanneer je paard al wat verder is heeft Roffel ook nog een tip. “Wat ik zelf heel fijn vind om te oefenen is om eerst een stukje te appuyeren in stap en dan een keertwending te vragen. Op die manier heb je hem al mooi gebogen en gesteld en hoef je alleen nog maar zijn voorhand om zijn achterhand mee te nemen”, besluit de amazone.

Lees ook deze eerdere berichten met tips van Hennie Roffel:

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook