Help, mijn paard houdt zijn hoofd niet stil! • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Help, mijn paard houdt zijn hoofd niet stil!

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Ken je dat? Je paard is onrustig in de aanleuning en soms… klappert hij met zijn hoofd. Je probeert je handen zo stil mogelijk te houden, maar het schudden blijft maar terugkomen. Keesje de Hollander, paardensportmasseur en dressuurinstructrice, legt uit hoe dit probleem ontstaat en wat je er aan kan doen.

“Wanneer je paard onrustig is in de aanleuning, moet je je een aantal dingen afvragen” zegt Keesje. “Weet je zeker dat hij voldoende actief is? Is hij aan je been en kun je altijd vertrekken? Beweegt jouw paard van achteren naar voren naar je hand toe? Alleen dan kun je een mooie stille verbinding creëren, zonder dat je blokkeert in je hand. Want het is niet de bedoeling dat je met je hand probeert om het hoofd stil te houden.”

Activiteit

“Ga dus eerst met de activiteit en voorwaartse drang aan de slag en wees kritisch. Zijn je overgangen heel direct en vlug? Zowel die van gang naar gang als de schakels binnen de gangen? Reageert je paard direct vanuit zijn achterbeen als je een overgang van stap naar draf vraagt? Of maakt hij misschien eerst een huppeltje en trekt hij iets aan je hand? Waarschijnlijk kan je overgang directer” vertelt Keesje.

Direct schakelen

“Om het paardenhoofd stiller te krijgen begin je met het oefenen van schakelen in de draf. Je paard hoeft helemaal niet groot naar voren, maar je moet op je beenhulp wel direct een reactie krijgen. Doe daarna hetzelfde in galop. Gaat dat goed? Kun je steeds kleinere hulpen geven? Schakel dan op de grote volte. Veel schakelen in je draf en galop, maar ook draf – galop en galop – draf maken je paard fijner in de aanleuning. Let wel op: ga niet klemmen met je been of duwen met je zit, maar geef alleen korte beenhulpen!”

Binnenhoefslag

Als je zeker weet dat je paard voldoende impuls heeft, kun je oefeningen gaan doen om de nageeflijkheid te verbeteren. Rijden op de binnenhoefslag geeft bijvoorbeeld veel informatie. Loopt je paard wel op eigen benen? Kun jij hem mooi op een rechte lijn houden, waarbij hij met zijn achterbenen in het spoor van de voorbenen loopt, jij op beide teugels evenveel aanleuning voelt en hals en hoofd mooi recht tussen je handen blijven? Heel goed! Merk je dat hij slingert? Of zich wat opdrukt? Controleer dan weer door iets naar voren te rijden of je verbinding goed is. Je zult merken dat hij zo steeds wat rechter wordt.”

 Volte sluiten en openen

Keesje vervolgt:  “Gaat het schakelen goed en kun je ontspannen over de binnenhoefslag rijden zonder dat je teveel corrigeert met je hand? Dan is de volgende stap het sluiten en openen van de volte. Ook deze oefening geeft je veel informatie. Blijft de impuls hetzelfde? Loopt hij niet door je binnenbeen of over de buitenschouder weg? Heel goed! Doet hij dat wel, wees ook dan weer kort in je hulpen. Niet klemmen, maar geef korte beenhulpen en zachte handhulpen” benadrukt ze.

“Uiteraard is het altijd belangrijk om medische problemen uit te sluiten als de rijtechnische klachten niet verdwijnen” sluit Keesje af.

Keesje de Hollander is paardensportmasseur, dressuurinstructrice (Orun 4) en wedstrijdamazone op ZZ-Zwaar niveau. Keesje werkt vaak samen met osteopaten, zadelpassers en dierenartsen. Ze vindt het belangrijk om vanuit verschillende disciplines samen te werken om het paard te verbeteren. Keesje geeft paardensportmassage en instructie via haar website www.hetsoepelepaard.nl .

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook