Handen rechtop voor een betere houding • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Handen rechtop voor een betere houding

Foto: Arnd Bronkhorst

Een goede houding en zit zijn belangrijk om je paard goed te kunnen rijden. Je moet als ruiter in balans en in evenwicht kunnen zitten en je moet je hulpen onafhankelijk van elkaar kunnen geven.

Voor die goede houding is het natuurlijk belangrijk dat je ook rechtop en midden op je paard zit en daarbij je handen mooi voor je uit draagt, maar ook al moet je zorgen dat je je hulpen onafhankelijk van elkaar kunt geven, toch is alles ook met elkaar verbonden.

Kijken

Een voorbeeld daarvan is wat er gebeurt als je niet kijkt waar je heen rijdt, maar een beetje naar beneden kijkt naar de hals van je paard. Doordat je je hoofd voorover buigt, ben je sneller geneigd om je schouders wat naar voren te laten zakken, waardoor je niet meer helemaal in balans zit. Daardoor wordt het een stuk lastiger om je paard nog voor je te krijgen en zullen de meeste paarden meer op hun voorhand gaan lopen in plaats van hun gewicht meer naar de achterhand te verplaatsen.

Elastisch

Een ander voorbeeld is het contact van je hand met de mond van je paard dat je elastisch wilt hebben. Die elasticiteit komt niet alleen vanuit je handen, maar ook uit je armen en bovenlichaam. Wanneer je niet stabiel kunt zitten, dan kun je geen elastische verbinding hebben en als je je ellebogen strak houd of inknikt in je polsen, dan blokkeer je ook het contact op de teugels. En dat is nog niet alles, want je handhouding heeft ook een directe invloed op je houding.

Voelen

Wanneer je wilt voelen hoe je handhouding invloed heeft op je houding en daarmee ook wilt weten hoe je dit kunt verbeteren, kun je een oefening doen, die biomechanica-expert Susanne von Dietze gaf op Practical Horseman.

Ga op een stoel zitten waarbij je je bovenlichaam houdt zoals je graag op je paard wilt zitten met je handen voor je uit alsof je teugels vasthebt. Draai dan je duimen naar buiten en beweeg je onderarmen daarbij een stukje uit elkaar. Je voelt dan dat je vrijwel automatisch meer rechtop gaat zitten, maar dat er wel meer spanning ontstaat als je je armen te veel uit elkaar draait. Draai dan je duimen naar elkaar toe (pianohanden) en breng je handen weer naar elkaar toe. Je voelt dan dat je automatisch geneigd bent om je schouders iets naar voren te laten zakken en ronder te worden, waarbij je iets naar voren zakt.

Moeilijker

Met je handen rechtop voor je, waarbij je de teugels stevig vasthebt, maar niet knijpt – alsof je een vogeltje in je hand hebt, dat je niet weg wilt laten vliegen, maar ook niet fijn wilt knijpen – kun je dus makkelijker in een goede houding blijven zitten. Probeer daar dus aan te denken als je aan het rijden bent.

Lees hier nog meer berichten over handhouding en handhulpen

Bron: Practicalhorseman

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook