Hamminga: 'Ook met jonge paarden in stap beginnen' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hamminga: ‘Ook met jonge paarden in stap beginnen’

Femke de Laat en Intro K tijdens de Dressuur-Masterclass training bij Johan Hamminga. Foto: www.madebyjessy.com

Veel mensen beginnen met jonge paarden direct in draf of zelfs galop, om de ‘frissigheid’ eruit te lopen. Tijdens de clinic over jonge paarden rijden, die Johan Hamminga afgelopen oktober op het Nationaal Hippisch Centrum samen met Emmelie Scholtens gaf, betoogt hij dat hij met jonge paarden zijn training juist het liefst in stap begint.

De stap is volgens Johan de ideale gang om je training in te beginnen, of je nu een jong of een ouder paard hebt. De stap is de ideale gang om je paard los, over de rug en door het lijf te laten bewegen. “In stap kan je een paard goed in een voorwaarts-neerwaartse houding laten lopen, als een paard hierin horizontaal wil lopen, gaat het goed. Ik wil graag dat ook mijn jonge paarden leren al direct aan het begin van de training te stappen.” Wanneer je direct in draf begint, zijn volgens Johan de spieren vaak nog niet genoeg opgewarmd, en beginnen we vaak ook in een houding die niet mooi ontspannen is.

Maar hoe?

Met een wat meer ervaren paard zal dit makkelijker te realiseren zijn dan met een fris, jong paard. Hoe begin je met een jong paard dan tóch ontspannen in stap? Volgens Johan valt en staat er heel veel met de (voor)opleiding van je paard. “Voordat wij met een jong paard onder het zadel gaan rijden, hebben we al een heel traject met de afgelegd. We willen ze goed handmak hebben, zodat ze al veel kennen: afspuiten, poetsen, we vegen een keer met de bezem om ze heen, dat soort dingen. En ook zorgen we voor een rustig begin met het longeren. Ik doe liever wat langer over het voortraject: ik houd er niet van om paarden te overvallen, ik wil paarden niet ‘breken’. Pas wanneer paarden goed gelongeerd kunnen worden, en we een keer hebben gehangen, dan gaat er rustig iemand op.”

Veel profijt

Wanneer dit voortraject al met vertrouwen en rust verloopt, heb je volgens Johan meer kans dat het paard onder het zadel ook direct met vertrouwen begint. En wanneer je paard direct vanaf het begin aanleert te beginnen met een stapsessie, heb je daar in je verdere training veel profijt van. Wanneer dit thuis normaal is, zal je ook op vreemd terrein makkelijker op de ontspanning kunnen terugvallen. Heb je onverhoopt toch een bommetje onder je? Johan: “Probeer op vreemd terrein altijd net te doen of je thuis bent, houd je normale routine aan, doe je eigen ding. Het is van onschatbare waarde als je gewoon simpel, achter een hand aan kunt rijden. Heb je toch een gespannen paard? Rijd dan eens een stukje in verlichte zit in galop. En probeer steeds je paard de kans te geven zich te ontspannen, en test altijd weer even of je naar een voorwaarts-neerwaartse houding kunt.”

Bron: Dressuur

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook