Halthouden en dan ook nog vierkant • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Halthouden en dan ook nog vierkant

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Halthouden is een oefening, die je niet alleen nodig hebt om af te kunnen stappen, maar die ook laat zien hoe ver een paard is in de africhting. Bij een paard dat nog niet zo ver is wil je graag dat hij zijn gewicht ongeveer over zijn vier benen verdeeld heeft, maar als hij verder is wil je graag dat hij echt vierkant gaat staan.

Omdat je het voelen van vierkant staan als ruiter ook moet leren gaf Horse-illustrated een paar tips om dat gevoel te herkennen.

Zacht contact

Bij correct halthouden hoort een zacht contact in de hand, waarbij een paard zijn nek het hoogste punt is van zijn hals en zijn benen vierkant staan. Het gevoel dat je als ruiter moet hebben is dat je paard op ieder moment weer voorwaarts wil vertrekken.

Balans

Bij het correct halthouden kun je als ruiter de achterbenen van je paard als het ware voelen. Het kan zijn dat het lijkt alsof je paard van achter iets lager is dan van voren, maar het voelt in ieder geval helemaal in balans. Dat is ook gelijk de reden waarom je als ruiter moet zorgen dat je in het midden van je paard blijft zitten. Anders verstoor je de balans zelf en haal je daarmee ook je paard uit zijn evenwicht. Ga dus niet naast je paard hangen om te controleren of hij vierkant staat, maar gebruik een spiegel of vraag iemand om vanaf de kant even te kijken.

Van achter naar voren

Wanneer je je paard goed van achter naar voren rijdt en hij los en door zijn lijf is, dan gaat het vierkant halthouden vaak vanzelf. Pas wel op dat je nageeft met je hand zodra je paard stil wil gaan staan, anders blokkeer je met je eigen hand de laatste pas van je paard, die hij moet zetten om vierkant te gaan staan. Dat geldt ook voor je beenhulpen. Je wilt je paard voorwaarts naar je hand toe hebben en daarvoor geef je hem been, maar als je aan een kant sterker inkomt dan aan de andere kant, dan duw je hem ook uit balans, waardoor hij scheef gaat staan.

Naar beide handen

Voel je voordat je gaat halthouden al dat je paard niet naar je beide handen loopt, los dat dan eerst op door hem een aantal voltes of slangenvoltes te laten lopen waarbij je hem nageeflijk maakt en probeert hem weer naar beide handen toe te rijden.

Bron: Horse-illustrated

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook