Haal meer uit de korte zijde bij A • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Haal meer uit de korte zijde bij A

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je je dressuurproef rijdt moet je natuurlijk zorgen dat je de oefeningen, die worden gevraagd goed beheerst en dat je de overgangen netjes kunt rijden. Maar waar je volgens jurylid en Grand Prix-amazone Margareth Freeman ook op zou moeten letten is dat je de korte zijde bij A goed benut.

‘Eeeh’ of ‘Aaaah’

“Wanneer ik aan het jureren ben dan let ik natuurlijk goed op hoe alle onderdelen op het protocol worden uitgevoerd, maar ik merk dat ik als een paard op de korte zijde bij A loopt vaak denk ‘Eeeeh’ of ‘Aaah'”, vertelt Freeman op Dressagetoday. “Sommige ruiters vergeten die korte zijde te rijden omdat ze zich concentreren op alle dingen, die nog komen. Anderen, die hun paard juist op die korte zijde voorbereiden op wat komt en zorgen dat balans, ritme en houding goed zijn, vallen echt positief op en zorgen met hun manier van rijden vaak dat ze net in de eindcijfers hogere punten kunnen krijgen.”

Herstellen

In de hoeken voor en na de korte zijde bij A en op het stuk rechtuit heb je, zeker als er niets wordt gevraagd bij A, de kans om een halve ophouding te geven en je paard meer in balans te krijgen of hem net even iets nageeflijker te krijgen. Bovendien kun je op die korte zijde zonder oefening zorgen dat je je teugels mooi op maat hebt en houdt en is het een moment waarop je paard alleen maar hoeft te ‘gaan’ in de gevraagde gang, waarbij je je ook even op kunt letten dat je zelf goed blijft zitten.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook