Haal alles uit je slangenvolte • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het maakt niet uit of je je paard traint voor wedstrijden of dat je gewoon voor je plezier thuis rijdt, ieder paard heeft baat bij goed gereden oefeningen. Van dressuuroefeningen worden paarden soepeler, sterker en ze gaan er in het algemeen beter van bewegen.

Met jonge paarden kun je vanzelfsprekend nog niet alle oefeningen doen, maar voltes en slangenvoltes zijn voor paarden van ieder niveau goede oefeningen. Daarom vroeg Yourhorse eventingamazone Piggy French hoe zij slangenvoltes rijdt en waar je daarbij op moet letten.

Oefening baart kunst

“Ten eerste moet je als ruiter niet vergeten dat netjes en precies de oefeningen rijden alleen maar lukt als je voldoende oefent”, legt French uit. “Hoe lekker het ook kan zijn om op een groot buitenterrein te rijden of in de rijbaan zonder dat je je richt op de letters, als je dressuuroefeningen wilt oefenen, dan moet je je ook richten op de letters.”

Ontspannen

“Wanneer je thuis voldoende oefent om dressuuroefeningen echt nauwkeurig te rijden dan zul je merken hoe snel dat makkelijk wordt en hoe ontspannen je de verschillende oefeningen kunt rijden”, aldus French. “En het mooie daarvan is, is dat je dat ook op wedstrijd gaat merken, omdat je zelfvertrouwen ook is gegroeid door het oefenen.”

Slangenvolte met drie bogen

Na voltes en eventueel achten zijn slangenvoltes goede oefeningen voor een paard. Op het eerste gezicht lijkt een slangenvolte met drie bogen misschien simpel, maar het is een oefening waarbij goede coördinatie en een paard dat aan de hulpen is belangrijk zijn.

Stap voor stap

  • Begin in draf op de rechterhand en begin dan je slangenvolte bij C.
  • Houd de buiging vast in de hele eerste boog tot je tussen B en M bent overgestoken.
  • Zorg dat je op de middellijn een pas recht bent en vraag vervolgens buiging naar links.
  • Rijd de tweede boog met je naar links gebogen paard en raak de hoefslag kort een bij E.
  • Houd je paard naar links gebogen tot je weer op de middellijn bent en zorg dat je net voor die middellijn een pasje rechtuit gaat.
  • Buig je paard daarna weer naar rechts, net zoveel als dat hij de eerste en tweede boog naar rechts en links gebogen was.
  • Probeer je paard elke keer mooi om je binnenbeen gebogen te houden en naar je buitenteugel toe.
  • Vergeet niet om elke keer op het pasje rechtuit op de middellijn om van been te verwisselen.
  • Naast de buiging en het wisselen van de linker- naar de rechterhand en vice versa is het belangrijk dat je zorgt dat het tempo gelijk blijft en dat je paard niet haastig wordt.

 

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.