Gymnastiek met pionnen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Variatie in de training is goed voor je paard en vaak ook leuk om te doen. Toch is het soms wel eens lastig om inspiratie op te doen om een beetje te varieren en daarom kwam Cavallo met een paar ideetjes.

Vier pionnen

Zet vier pionnen in de rijbaan in de vorm van een vierkant met zo’n vijftien tot achttien meter ertussen. Zo kun je in een gewone rijbaan nog buiten de pionnen om rijden. Begin dan om de pionnen heen te stappen en maak om elke pion heen een kleine volte, waarbij je steeds weer op dezelfde lijn buitenom het vierkant terecht wilt komen en waarbij de takt en het tempo van de stap gelijk blijven.  Je hebt als ruiter een aanknopingspunt met de pion in je volte, maar dat zorgt er ook gelijk voor dat je merkt als je niet precies rijdt. Gaat het je in stap makkelijk af op beide handen, probeer dan hetzelfde te doen in draf en galop.

Klik hier voor een afbeelding

Van hand veranderen

Een volgende oefening, die je kunt doen met de pionnen in deze opstelling is het van hand veranderen binnen het vierkant. Rijd binnen het vierkant een volte van tien of twaalf meter linksom. Rijd dan vanuit die volte een volte rechtsom om een van de pionnen en keer weer terug naar de volte linksom binnen de pionnen. Doe daarna hetzelfde met de tegenoverliggende pion en keer ook weer terug. Je kunt ervoor kiezen om het een aantal keer te herhalen in het verlengde van elkaar of je rijdt om elke pion een volte rechtsom waarna je weer terugkomt naar de volte linksom in het midden. Daarna doe je hetzelfde terwijl je binnen de pionnen rechtsom rijdt en de voltes linksom vraagt. Begin hiermee in stap en vraag het daarna ook in draf.

Klik hier voor een afbeelding

Schoudervoor

Een uitbreiding van de eerste oefening is om om elke pion heen een kleine volte te maken en dan tussen de pionnen afwisselend schoudervoor rechts en links te vragen. Dat is best een lastige oefening omdat het snel achter elkaar gevraagd wordt en je uit de volte afwisselend in dezelfde buiging en tegenovergestelde buiging vraagt. Ook deze oefening kun je het beste eerst een paar keer in stap doen, zodat je het gevoel een paar keer hebt voordat je het in draf vraagt.

Klik hier voor een afbeelding

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.