Gouden regels voor goede hulpen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Om fijn met je paard te kunnen trainen is het belangrijk dat je met hem kunt communiceren. Omdat paarden onze taal niet verstaan hebben we ruiterhulpen, die we gebruiken om een paard iets te vertellen. Daarbij moet je als ruiter niet alleen leren welke hulpen je wanneer moet gebruiken, maar ook hoe je de hulpen moet gebruiken om een fijne communicatie met je paard op te bouwen.

Horsenetwork zette een paar gouden regels op een rijtje, die iedere ruiter ter harte zou moeten nemen om niet alleen met de goede hulpen te rijden, maar deze ook op de juiste manier te gebruiken.

Gebruik een vriendelijke toon

Je zou zelf ook niet blij zijn als je in een gewoon gesprek met bijvoorbeeld een collega ineens heel brutaal en bot wordt aangesproken en je paard vindt dat net zo min fijn. Wanneer je het beste uit je paard wilt kunnen halen moet je zorgen dat de dialoog tussen jou en je paard respectvol en vriendelijk is. Natuurlijk moet je soms duidelijk een grens trekken, maar daarna moet je direct weer op zoek naar de vriendelijke toon.

Let op wanneer je streng moet zijn

Wanneer je paard iets niet doet, wat hij wel kan of wanneer hij simpelweg niet oplet of nauwelijks reageert, dan moet je als ruiter streng zijn en daarbij soms je hulp echt vergroten. Dat hoeft niet te betekenen dat je hem moet slaan of boos moet worden, een echt duidelijke hulp kan al genoeg zijn. Probeer dan wel daarna altijd even uit of je paard weer op de gewone vriendelijke en kleine hulp reageert en vergeet niet te belonen, zowel als je antwoord krijgt voor een strenge als een vriendelijke hulp.

Geef geen eindeloze reeks hulpen

Bedenk even wat je zelf zou doen als je gesprekspartner eindeloos wauwelt over allerlei onzinnige dingen en zichzelf daarbij ook nog eens steeds herhaalt. Dan luister je op een zeker moment echt niet meer. Dat is precies wat een paard ook doet als zijn ruiter eindeloos been blijft geven of met zijn hand iets blijft vragen. Zorg dus dat je iets aan hem vraagt en dan weer ophoudt als je antwoord hebt gekregen. Pas als het weer zinnig is, vraag je hem opnieuw iets.

Geen hulp is ook belonen

Het is niet alleen belangrijk om tussendoor geen hulpen te geven om te voorkomen dat je paard stopt met luisteren, het is ook een beloning voor een paard als je niets doet. Gewoon bij hem blijven in zijn beweging zodat je hem niet stoort en genieten van hoe hij gaat, is voor hem ook heel fijn. Hij kan immers doorgaan met wat hij aan het doen is zonder dat hij een drukje hier en een prikje daar en een knijpje hier voelt.

Gebruik geen kracht

Je hoeft niet sterk te zijn om hulpen te geven. Het ziet er niet alleen lelijk uit als je je paard met kracht probeert te rijden, het heeft een negatief effect. Doordat je met kracht rijdt, span je je spieren meer aan dan nodig, waardoor je niet ontspannen kunt blijven zitten en daarmee je paard ook niet meer goed kunt volgen. Je paard wordt dan ook minder soepel en gaat zich ook vasthouden, daarmee kom je als je niet oppast in een vicieuze cirkel terecht van steeds meer kracht en steeds minder ontspanning.

Gehoorzaamheid blijft belangrijk

Hoe vriendelijk je hulpen ook moeten zijn, het blijft wel altijd belangrijk dat je paard gehoorzaam is aan de hulpen. Wanneer hij niet doet wat je vraagt, dan moet je wel zorgen dat je de leiding houdt en het laatste woord hebt. Je paard moet leren dat hij jou als leider accepteert en dat je consequent bent in wat je van hem vraagt.

Bron: Horsenetwork

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.