Goed zitten in een wending • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Goed zitten in een wending

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een goede houding en zit is belangrijk om goed te kunnen rijden. Daarmee kun je je paard volgen en hem hulpen geven, die nodig zijn om hem fijn door zijn lijf te laten lopen de figuren en oefeningen uit te voeren, die je van hem vraagt.

Mooi

Het gaat er bij een goede houding niet om dat je mooi zit, alhoewel een goede houding er eigenlijk altijd wel mooi uit ziet omdat je dan één kunt zijn met je paard, maar vooral om dat je in balans zijn beweging kunt volgen en zorgen dat je hem niet in de weg zit. Daarnaast kun je vanuit een goede houding veel makkelijker de juiste hulpen geven zodat je hulpen ook veel meer effect hebben.

Balans

Die balans is ook heel belangrijk voor juiste uitvoering van de verschillende oefeningen en figuren. Hoewel de meeste ruiters dat heel goed begrijpen, is het soms toch lastig om het precies goed uit te leggen en omdat plaatjes vaak meer zeggen dan woorden liet Dressage Today een tip uittekenen van Jane Kelly van hoe je in balans zit in een wending.

Balansbal

“Stel je voor dat je op een balansbal zit wanneer je op je paard zit”, aldus Kelly. “Als je dan je bovenlichaam de kant op laat hangen waarheen je wilt, dan duw je met je zitbeentjes je paard in de verkeerde richting, waardoor hij in de verkeerde richting gaat. Wanneer je juist rechtop blijft zitten en je schouder in de richting draait waarheen je wilt, dan help je je paard in balans blijven en volgen je zitbeentjes als vanzelf en gaat je paard wel in de richting waarheen je wilt.”

Je kunt dit ook uitproberen door echt op een balansbal te gaan zitten en een beetje te spelen met het draaien van je schouders en een beetje naar links en rechts te gaan hangen.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook