Goed zitten: Denk aan een vissenkom • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Goed zitten: Denk aan een vissenkom

Foto: www.arnd.nl

Rechtop zitten en netjes in het midden van je paard. Het klinkt zo simpel, maar dat is het echt niet altijd. Om rechtop te zitten en je paard te kunnen volgen, kun je soms omdat je heel hard je best doet zorgen dat je juist niet meer goed zit.

Rechtop

Een goede houding en zit begint bij hoe je in het zadel zit en hoe je daarbij je benen om je paard hebt hangen. Je schouders zijn boven je heupen, je draagt je hoofd rechtop en je zit rechtop.

Holle rug

In je poging om zo goed mogelijk rechtop te zitten, kun je je rug per ongeluk hol maken. Je hebt dan misschien wel het gevoel dat je jezelf langer maakt, maar eigenlijk zit je vaak alleen maar iets meer naar voren, terwijl een holle rug ervoor zorgt dat je je paard minder goed kunt volgen in zijn beweging.

Naar achteren

Tegenovergesteld aan een holle rug kun je juist ook te veel achterover zakken en daarmee meer op je onderrug gaan zitten. Ook dan zit je niet zoals je hoort te zitten en ben je niet in staat om je paard optimaal te volgen en daarbij ook nog hulpen te geven.

Plaatje

Omdat een plaatje vaak meer zegt dan je met woorden kunt vertellen, liet Dressagetoday een tip uittekenen van dressuurtrainster Janice Dulak. “Stel je voor dat je bekken een ouderwetse vissenkom is die gevuld is met water en een goudvis”, aldus Dulak. “Wanneer je dan je bekken te veel naar voren kantelt, dan loopt het water aan de voorkant weg. Kantel je juist te veel naar achteren, dan loopt het water aan de achterkant eruit.. De kunst is dus om juist zo rechtop te zitten met je bekken dat je zachtjes iets kunt bewegen zonder dat je het water uit de kom verliest.”

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook