Goed voornemen: Stel doelen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Zo aan het eind van het jaar is het voor veel ruiters weer tijd voor goede voornemens. Alhoewel er natuurlijk niets mis is met goede voornemens is het wel belangrijk dat je je iets voorneemt dat ook haalbaar is, zowel voor jou als je paard. Stel jezelf een paar doelen voor de komende tijd en lees onderstaande tips door om te zorgen dat deze doelen successen worden.

Kleine prestaties zijn ook prestaties

Onthoud dat kleine prestaties ook prestaties zijn en dat een doel niet overweldigend groot hoeft te zijn. Je kunt jezelf wel een heel groot doel stellen, maar als je eigenlijk weet dat dat niet te realiseren is, dan graaf je gelijk al een valkuil voor jezelf. Het niet halen van je doel zorgt voor een gevoel van falen en is niet goed voor je zelfvertrouwen. Wanneer je juist kleine en haalbare doelen stelt, draagt het succesgevoel dat daarbij hoort juist bij aan je zelfvertrouwen en geeft dat ook weer motivatie om op moeilijkere momenten door te zetten. Soms kun je wel een groot doel stellen, maar dat dan in kleine doelen opsplitsen, veel kleine stapjes brengen je ook dichterbij het grotere doel.

Positieve omschrijving

Gebruik positieve bewoordingen bij het omschrijven van je doel. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik wil graag zorgen dat ik stiller en rustiger door kan zitten in draf’ in plaats van ‘Ik wil eindelijk niet meer zo zitten bonken’. Focussen op wat je wilt bereiken en niet op wat je wilt vermijden of af wilt leren. Iedereen heeft het voorbeeld wel eens gehoord waarbij wordt gezegd: ‘Denk niet aan een roze olifant’. Vervolgens krijg je dat beeld niet meer uit je hoofd. En bij het bereiken van je doel, zou je je juist moeten concentreren op wat je wel wilt en niet op wat je niet wilt.

Belangrijk

Wat belangrijk is bij het stellen van doelen is dat je iets specifiek beschrijft. ‘Ik wil beter rijden’ is een beetje algemeen. Je kunt dan beter zeggen: ‘Ik wil beter in balans leren zitten’ of ‘Ik wil mijn handen stiller leren houden’. Daarnaast moet het doel meetbaar zijn, want anders kun je niet beoordelen of het doel behaald is. Bij een verbeterde houding kan je instructeur bevestigen of je doel behaald is, maar je kunt het ook zien wanneer je een keer per week of een keer per maand een video maakt van je rijden. En dan moet je ook een tijd stellen waarbinnen je je doel behaald is. Wanneer je alleen zegt ‘Ik wil stiller doorzitten’ en je stelt daarbij geen tijdlimiet in, dan is dat te open. Wanneer je in overleg met je instructeur bepaalt dat je in twee of drie maanden stiller wilt kunnen zitten dan is het ook eenvoudiger om daar een stappenplan in te maken, ook iets wat een doel bereikbaar maakt.

 

Lees morgen nog een paar tips voor het stellen van doelen

 

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.