Goed stretchen, niet alleen aan het begin • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training van je paard is stretchen iets dat je als een vast onderdeel in zou moeten bouwen. Goed stretchen helpt je paard onder andere om op de goede manier opgewarmd te worden zodat hij het werk dat van hem gevraagd wordt in de training goed uit kan voeren, maar heeft nog meer voordelen.

Je kunt het stretchen gebruiken in de warming up, maar ook tussendoor in het werk en bij de cooling down. Het is wel belangrijk dat je oplet dat je je paard op de goede manier laat stretchen en niet alleen maar een beetje langer laat worden. Judy Westlake gaf daarom op Dressagetoday een paar dingen waar je op moet letten.

Goed stretchen

Het kenmerk van goed stretchen is bijvoorbeeld dat je paard door zijn hele lichaam beweegt en dat hij goed over zijn rug blijft lopen. Dit in tegenstelling tot ‘verkeerd’ stretchen waarbij een paard alleen maar langer wordt in zijn hele lichaam ook al laat hij zijn hoofd misschien wel zakken.

Indicator

De hoofdhouding van een paard is dan ook geen betrouwbare indicator voor een goede stretch. Een paard kan ook zijn hoofd laten zakken en toch zijn achterbenen juist minder gaan gebruiken. Het gebruik van zijn rug en de mate waarin hij zijn achterbeen onder de massa blijft zetten is wel een goede indicator voor een goede stretch.

Volte

Je kunt het beste beginnen met stretchen op de grote volte, omdat je je paard dan licht gebogen om je binnenbeen hebt. Je kunt hem dan van binnenachter naar buitenvoor blijven rijden waarmee je hem goed door zijn lijf kunt houden. Zorg dat je de lichte buiging vasthoudt wanneer je hem uitnodigt om zijn hoofd en hals te laten zakken. Dan ben je, ook als hij nog niet zo ver wil zakken aan de voorkant als dat je zou willen, bezig met stretchen door zijn hele lijf.

Rechtuit

Lukt het stretchen op de volte goed, dan kun je er ook mee verder gaan in het rechtuit rijden. Dat is vaak wel even iets moeilijker. Je kunt dit voorbereiden door je paard als je de hoek uitkomt iets schoudervoor te laten gaan, waarbij je hem in het recht worden uitnodigt om verder te zakken en hem vervolgens rechtuit naar je handen toe te blijven rijden.

Rug weg

Zodra je in het rijden merkt dat je paard zijn rug wegdrukt of vast gaat houden, dan kun je het beste gelijk weer terug gaan op een volte waarbij je dan weer de voordelen van de buiging kunt gebruiken. Gaat hij weer goed door zijn lijf naar je hand, rijd dan weer rechtuit verder.

Beloning

Goed stretchen is niet alleen goed aan het begin of aan het eind van je training, maar je kunt het ook gebruiken als beloning in het rijden. Even een paar rondjes stretchen na een moeilijke opgave, dan is je paard daarna weer in staat om verder te gaan. Zo’n beloning heeft dan ook nog als voordeel dat je paard er vaak nog lekkerder van gaat lopen.

 

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.