Goed stappen in de proef • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Goed stappen in de proef

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Goed stappen in de proef klinkt soms makkelijker dan het is, want met een stukje spanning voor een wedstrijd of een vreemde omgeving, is het voor je paard wel eens lastig om actief en ontspannen door zijn lijf te blijven stappen.

Voor Horse and Hound reden om een paar tips te verzamelen en op een rijtje te zetten.

Oefenen

De belangrijkste tip is om de stap vooral goed te oefenen. Dat ligt misschien wel zo voor de hand dat sommige ruiters het vergeten, maar wanneer je iedere keer dat je rijdt echt aandacht besteedt aan het stappen, zowel aan het groter stappen, waarbij je paard echt naar je hand blijft gaan als aan het weer opnemen van de teugels en het meer verzamelen, dan wordt het een goede gewoonte. Dus als je dan moet stappen in de proef, dan is dat net zo gewoon als draven en galopperen.

Been eraan

Tijdens het stappen moet je als ruiter ook gewoon je been eraan houden, ook als je paard een beetje de neiging heeft om zachtjes weg te draven of te gaan dribbelen. Wanneer je je been er af haalt, dan loop je kans dat je paard juist schrikt als je wel been geeft en daardoor minder goed gaat stappen. En daarbij kun je als je je been er gewoon aan houdt ook beter blijven rijden en zorgen dat je paard aan het werk blijft.

Ontspan

Zorg vooral ook dat je zelf ontspant. Blijf ademen, blijf los in je lichaam en blijf je paard volgen.

Rustig aan

Neem ook de tijd om te stappen en laat je paard de teugels geleidelijk mee nemen uit je hand. Wanneer je je teugels in een klap losgooit, dan is dat helemaal niet fijn voor je paard en daar kan hij onzeker van worden. En pak ook de teugels geleidelijk weer op als je een stukje stap verruimen hebt gevraagd.

Aanmoedigen

Werk er zowel thuis als in de proef aan dat je paard blijft stappen en moedig hem met voldoende voorwaarts rijden en uitnodigen om je hand te volgen aan. Beloon hem ook als hij goed stapt zodat het stappen voor je paard ook gewoon een stukje van het werk is.

Varieer

Tot slot is het vaak heel fijn om veel te variëren in stap. Een stukje verzamelde stap met je paard in de hand gesteld, een stukje hals strekken, een stukje midden- of uitgestrekte stap, maar ook als het lukt regelmatig een een stukje buiten stappen met een wat langere teugel.

Kun je wel een paar extra tips gebruiken voor de uitgestrekte stap? Lees dan ook De 6 meestgemaakte fouten in uitgestrekte stap (en hoe je ze oplost)

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook